Bild
Nästa artikel

»Ett jubileumsnummer helt utan bakåtblick«

Ledare 5.08

Vi skriver om snabba bilar, men vi gör det med lugn och eftertanke.

Nu ska jag berätta om två slumpartade sammanträffanden. Bagatellartade kan tyckas, men ändå talande. Det första handlar om Automobils logotyp. Få detaljer kan väcka lika många känslor och tankar hos en läsekrets som just logotypen. När vi gjorde om tidningen till yta och innehåll för tre år sedan var det flera trogna »Automobilister« som hörde av sig och gratulerade till att vi blåst liv i originallogotypen från 1982.


Saken var bara

den att vår unge art director - Daniel Termin - aldrig sett Automobil som den såg ut i tidernas begynnelse. Hedersord. Därför fick han heller inte någon ingivelse att ersätta det första O:et med ett bilhjul (till hälften Saab Inka-fälg och till hälften något mer svårbestämbart). Det är jag ganska glad för.

Det andra sammanträffandet? Jo, i den allra första utgåvan av Automobil (februari 1982) provkörde redaktionen Mercedes sl -så vad passar bättre än att vi provkör nya sl i Automobil nummer 300.
Med andra ord - du håller i ett jubileumsnummer! En hejdundrande trehundring.

Men, du kommer att leta förgäves efter nostalgiska återblickar, hågkomster och minnesartiklar i den här tidningen. Det är annars legio när tidningar fyller jämnt att historierna om hur alltihop började, fortsatte och blev som det blev ska berättas. I värsta fall sker det vart femte år.
Automobil älskar att

blicka tillbaka - men hellre på bilarna än på artiklarna. Därför fyller vi detta jubileumsnummer med det läckraste nya material vi kunnat uppbåda. Två bilar som gör långt över 300 till exempel - Porsche 911 gt2 och Jaguar xj220. En ny spjutspets och en som hade viljan att bli det.
De nostalgiska återblickarna och hågkomsterna tänker vi bjuda på i helt annan form, nämligen på Automobil.se. Under den nya vinjetten Arkiv A kommer vi att återpublicera ett antal särskilt minnesvärda artiklar och reportage ur Automobils 26-åriga levnad.En finare tribut

till mina föregångare på redaktörsstolen och alla de övriga medarbetare som tjänat tidningen kan jag inte tänka mig - resultatet av deras vedermödor med pennor, kameror och layoutpenslar får nytt liv.Har du själv någon gammal favoritartikel som du skulle vilja läsa på nytt?
Vi kommer inte att kunna erbjuda någon utpräglad play on demand-funktion i vårt Arkiv A, men mejla dina tips så lovar vi göra vad vi kan.

Man kan tycka att accelerationsförmågan är måttlig - från noll till 300 på 26 år. Men Automobil är inte en tidning som stressar fram i tillvaron, att hoppa från tuva till tuva utan att hinna lukta på blommorna - eller ibland ens upptäcka dem - finns det så många andra som gör.
Vi skriver om snabba bilar, men vi gör det med lugn och eftertanke. Det brukar bli bättre på det viset.

Och kom ihåg - nästa nummer av Automobil kör i över 300.

Taggar: Kåserier
»Ett jubileumsnummer helt utan bakåtblick«

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.