Bild
Nästa artikel
»Ettriga småbilar – som bara är just det - lysande«

»Ettriga småbilar – som bara är just det - lysande«

LEDARE 8.09

Avskalad teknik och låg vikt gjorde att den vann hjärtan över hela jordklotet.

När det snackas bil på redaktionen – tro det eller ej, men det händer – är det ofta i samband med betygsättningen av de bilar som för närvarande finns i vårt testgarage. Vi delar inte alltid åsikter och saker som ofta hamnar i skottlinjen för våra påståenden är design och det vi lite diffust brukar kalla för känsla. Vad det är som exakt utgör detta svårdefinierade ämne är det svårt att sätta fingret på men backar man klockan hittar vi ett par ledtrådar.

Gemensamma nämnare hos några av historiens bäst säljande sportbilar är flera men några sticker ut tydligare än andra. Mazda MX-5 är ett lysande exempel på en modell som förändrat en hel sportbilsvärld genom att bygga efter de ursprungliga kvalifikationer som krävdes av en körglad modell. Avskalad teknik och låg vikt gjorde att den vann hjärtan över hela jordklotet. »Den engelska sportbilens återkomst« var det någon som skrev, och då syftade man förmodligen inte på de senare varianterna. En bil som bara var just det; en bil. Om än med sportiga ambitioner och fällbart tak.

FRÅGAN ÄR VARÖR inte fler tillverkare har greppat konceptet. Ettriga småbilar – som bara är just det – är lysande imagebärare och potentiella storsäljare, speciellt i tider som dessa. När nya bilar presenteras skrivs det ofta i provkörningsrapporter att modellen har blivit mer mängdanpassad och tillrättalagd än sin föregångare. Sällan diskuteras det kring att den är fyra tiodelar snabbare runt en bana eller att chassit dränkts med nydanande rymdteknik. I vår jakt på de forna sportbilskänslorna har vi i detta nummer tittat närmare på var några av tidernas läckraste sportbilar utvecklades, kört fyra känslomässigt laddade jänkejärn – med rötterna i det avskalade sextiotalet –samt levererat provkörningar av ett par riktiga höjdare, både med och utan bluetooth, rymdteknik och allt som hör en modern värsting till.


Drunkna dock inte i all härlig läsning och glöm bort att vi går in i den bästa årstiden för bilkörning, den där färgerna letar sig in i naturen och luften blir kall och frisk. Lägg tidningen åt sidan för ett par timmar, placera en mössa över navigatorn och stäng av telefonen.
Kanske är det till och med läge att ersätta klimatanläggningen med en nervevad ruta samtidigt som du mållöst irrar omkring på din favoritväg i jakten på ingenting.

Taggar: Kåserier

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.