Öppet brev till alla cyklister

Kåserier

Det är många som hackar ner på cyklisterna som varje dag åker genom Stockholm. Jag tänkte inte gå med i klagokören utan istället bara be dom att ta hand om sig själva.

Jag tycker att det är jättebra att man cyklar i stan istället för att ta bilen – det är suveränt! Inte minskar det bara köerna, det är också miljövänligt och ett hälsosamt alternativ. Tyvärr så verkar ni cyklister inte riktigt rå om er själva, även fast ni tagit det mer hälsosamma alternativet.

Jag struntar i om du cyklar mot rött. Jag struntar i att du inte saktar ner i korsningarna. Jag struntar fullständigt i dina lagbrott och hur du verkar tappa bort ditt sunda förnuft varje gång du börjar trampa på pedalerna, för jag har en meter Volvo som skyddar mig framtill. Men det borde spela större roll för dig.

Missförstå mig inte, eftersom jag har för vana att kolla efter motorcyklister i bakspeglarna så brukar jag ha hyfsad koll även på cyklisterna, så jag är inte ute på ett personligt korståg för att göra cykelvägarna farliga. Min poäng är att jag inte skadas alls om något skulle hända. Psykologiskt skulle jag självklart aldrig må bra av en kollision med en cykel, men rent praktiskt så skulle bilen ta smällen och jag själv klara mig fysiskt oskadd.

Jag tog MC-kort när jag var 16 år och fick lära mig väldigt tidigt att även om du som motorcyklist har lagen på din sida så är det du som får ont om någonting händer. Vem bryr sig om jag har rätten på min sida när det är jag som ligger i smärta flera meter bort från bänd metall och krossat glas? Tänk på det nästa gång du struntar i högerregeln. 

Fastän jag åker i samma farter som många cyklister när jag åker just motorcykel i stan, så har jag i alla fall skinnställ och skydd över hela kroppen. Det har inte ni. Ledsen, en plasthatt för 100 kronor från Biltema gills inte. Tänk på det nästa gång du cyklar över heldraget samtidigt som du komponerar en status på Facebook. 

Samtidigt är det kanske omständigt att alla cyklister ska börja åka med skinnställ, sommaren kan vara nog svettig, och för den delen regnig, som den är. Men om du bestämt ska cykla med din fina sommarklänning som fladdrar i vinden, så cykla därefter. Tänk på det nästa gång du cyklar i mitten av två filer på Vasagatan medan en taxichaffis undrar om han ändå inte kan klämma sig in mellan dig och lastbilen som kommer i motsatt riktning.

För bilisterna spelar det inte så stor roll om du kör mot rött, vi har inte bara en skyddande bur av metall utan också säkerhetssystem som utvecklats under många år. Men det borde spela större roll för dig.

En buckla och en paj ruta på bilen kostar endast pengar att fixa, en smäll på kroppen kan bli en betydligt större förlust.

Pengar är inte allt. Kroppen är ovärdelig.

Ta hand om er. 


Jonathan Balsvik började sin journalistiska karriär på syskontidningen Bike för tre år sedan, i stort sett samtidigt som han tog MC-kort. Sedan dess har han varit aktiv som funktionär hos SMC och diverse förarutbildningar. Idag är han med och driver Automobil.se 

Kommentarer

#8
trött bilist
2012-08-03 17:09

Att detta alltid skall tjatas om , det finns ett fakta :

BILAR ÄR HÅRDA ---- MÄNNISKOR MJUKA

#7
Normannen
2012-07-17 14:55

Til Greg, syklister og alle medtrafikkanter.
Regelen "størst - går først", er noe alle burde ta til seg i trafikken, og vise hensyn deretter.

Så bør det som Niklas skriver innføres et minimum krav til et trafikkalt grunnkurs for syklister.

En del syklister, mc-sjåfører, billister bør også se hvor store dødvinkler (blindsoner) er med MC-hjelm, fra førersetet i en bil og en lastebil.

Det hadde nok gjort noe med selvbildet i trafikken.

Og til syvende og sist er det minstemann som kommer dårligst ut, rent fysisk av en kollisjon med et større medlem av trafikkantene....

#6
Jonathan Balsvik
2012-07-17 12:56

När jag säger ogrundande antaganden så menar jag inte att du pratar om "bilförare som knappar på mobiltelefonen", sådana finns det helt klart och det säger jag inte emot - även fast det självklart finns förare av alla slags fordon som "sköter" sig och vice versa.

Det jag menar är ditt stycke om att vara en provokatör. Jag ser inget problem i din uppfattning om vissa bilförare. Men du verkar ha en stark uppfattning om bilförares åsikter om andra förare och att bilförare, som jag förstår på dig, har en form av dålig självdistans, något jag personligen i varje fall kan tycka är något ogrundat även fast det säkerligen kan stämma på en del.

Anledningen till att brevet är till cyklister är för att dom är så oskyddade och att många olyckor skulle kunna undvikas genom att helt enkelt vara försiktigare. Men ett "Öppet brev till alla bilister" kanske också skulle vara på sin plats?

#5
Greg G
2012-07-17 07:46

Ogrundade antaganden? Det är personliga referenser, vilket du använder själv i ditt brev.

Det finns gott om trafikanter som inte är uppmärksamma och/eller struntar i reglerna. Men varför inte då prata om just dessa trafikanter? Att fokusera på cyklister på grund av deras oskyddade tillvaro kan ju tyckas vara en fin tanke. Men det finns anledning att påminna bilister om att de är relativt oskyddade även de. En bil är vare sig speciellt hård eller stor.

#4
Jonathan Balsvik
2012-07-15 19:39

Greg G: Jag förstår fullständigt ditt perspektiv. Men missar du delen där jag även pratar om motorcyklister i texten? Sen känns det som att du gör många ogrundade antaganden. Jag kan hålla med om att en del bilister gör saker dom absolut inte borde göra när dom kör bil, men går det verkligen att generalisera en hel fordonskategori som konflikträdd? Det finns väl också lastbilschaufförer som till och från pillar för mycket med mobilen - eller är jag helt ute och cyklar?

#3
Greg G
2012-07-14 21:21

Jag skulle i egenskap som tankbilsförare kunna skriva ett liknande brev om bilförare som knappar på mobiltelefonen, gafflar med ungarna i baksätet och skriver handlingslistor istället för att göra det de ska göra; köra bil. Mitt ekipage väger runt 40 gånger mer än ert. Är ni inte rädda om ert liv?

En viktig skillnad är att jag då anses vara en provokatör. Förmodligen därför att jag talar direkt till bilförarna i deras tidningar. Prova att publicera ditt brev i Svensk cykling, Happymtb eller Kadens så får vi se hur långt du kommer med din "mjuka attityd". Ett stort problem med bilister är att ni gärna pratar OM andra trafikanter men ytterst sällan MED andra trafikanter.

Är ni så konflikträdda?

#2
Niklas Olofsson
2012-07-13 21:48

Många som cyklar har inte körkort och har därför inte erhållit den idag faktiskt nödvändiga utbildningen som krävs för att få vistas i trafiken. En person utan körkort känner inte till högerregeln och riskerna förknippade med den samma. Hänsyn bör ju råda i trafiken. Tyvärr tycks många "mjuka" trafikanter, alltså cyklister och fotgängare ta för givet att "hårda" trafikanter, typ bilar skall visa hänsyn och inte vice versa. Det omkommer på tok för många cyklister i trafiken.
Med vänlig hälsning,
Niklas som cyklar 200mil om året.

#1
L.E.
2012-07-13 12:08

Väl skrivet. Kan själv störa mig myyycket på stadscyklisterna! Lite humoristiskt att det är skrivet på fredag den 13:e, kanske kan rädda några cyklister idag.

Logga in för att kommentera