Bild
Nästa artikel

»Till slut fläkte hon sig helt för publiken«

Ledare 10.07*

Vi bilentusiaster är inte betjänta av att drängmentaliteten breder ut sig.

För några år sedan hamnade jag på rallytävling i Danmark. Det var en kul tillställning i ett grustag med många tuffa ekipage och gott humör. Vid prisutdelningen och festen på kvällen var dock underhållningen av annat slag än vi svenskar var vana vid.

In på scenen kom en ung tjej som lirkade av sig kläderna och till slut fläkte sig fullständigt inför publiken om flera hundra personer.

Från att ha varit ett seriöst och glatt idrottsevenemang till en stämning som var lika sunkig som hjärndöd på fem minuter. Jag vet inte om sexshower är legio vid danska motortävlingar - jag vill inte tro det -men hemmapubliken verkade inte tagen på sängen precis.

Den självklara frågan är vad nakna kvinnor har med bilar och motorsport att göra, jag inbillade mig att det mosiga sambandet var kapat i alla civiliserade sammanhang. Jag hade fel.

Fotomodeller som omgärdar fordonen på internationella bilsalonger är förstås legio och så »självskrivet« att man deprimerande nog knappt längre reagerar. Även detta fenomen är en unken rest från en svunnen tid, men bilsalongstjejerna har kläder på sig och du ser dem nästan aldrig på bild i Automobil. Vi visar bilar.


Det jag syftar på återfinns ett antal steg längre in i drängkammaren. Tyska Auto Motor und Sport har på sin hemsida en avdelning kallad »Auto & Erotik«. Tjejer i bikini eller topless som tvättar bilar eller
bara kråmar sig i och runt bilar. Världens kanske mest ansedda biltidning, som aldrig drar på smilbanden i sin seriositetsiver, anser alltså att mjukporr är en bra och viktig del av verksamheten.

Det finns på närmare håll också. Allt fler bilevenemang - företrädesvis med sikte på ungdomar - lockar med flickor i minimal eller obefintlig klädsel. Man kan vara med och rösta fram läckraste bilen och snyggaste tjejen. Reportagen som följer visar grabbar som fått behålla både byxorna, t-shirten och kepsen på när bilderna skulle tas och de får berätta om sina bilar och projekt. De halvnakna tjejerna avbildas i poser som är utmanande på gränsen till vulgära.

Jag har inga principiella synpunkter på skönhetstävlingar. Till skillnad mot skränande religiösa krafter i både öst och väst har jag inget som helst emot att det visas sex och nakna kroppar i tv eller på
film (däremot skulle jag gärna se att underhållningsvåldet föll på eget grepp snart).

Vad det handlar om är rätt sak på rätt plats. Om det är något vi bilentusiaster inte behöver just nu så är det en debatt om grabbighet, logementsstämning, manschauvinism och bilen som utpost för ett osunt manlighetsideal.

Vi måste förutsätta att tjejerna som ställer upp på att vara kuttersmycken är både myndiga och vid sunda vätskor. Kanske kan vi heller inte klandra de unga killar som besöker bilträffarna och gnäggar
med i kören. Men av arrangörer och redaktörer bör vi kunna kräva bättre omdöme.

Taggar: Kåserier
»Till slut fläkte hon sig helt för publiken«

Kommentarer

#1
Ola Andersson
2007-11-29 18:56

Undrar om Eric hade klagat om det hade varit en systertidning till dem som haft "auto & erotik" på sin site.. Nu är det tacksamt att klaga eftersom det de finns som en konkurrenttidning här i sverige..

Lågt Eric, RIKTIGT lågt! :(

/Ola

#1
Eric Lund
2007-11-29 19:06

Hej Ola!

Jag kan försäkra dig att Auto Motor & Sports närvaro på den svenska marknaden inte på något vis påverkade min bedömning, tvärtom.

Den svenska AMS-redaktionen behöver ju heller inte ta åt sig det minsta av min kritik eftersom de - mig veterligen - inte har någon erotik-avdelning på sin hemsida.

Ej heller hade jag tvekat att kritisera en förlagskollega om jag funnit det befogat.

Jag skulle gärna se att du utvecklade ditt resonemang, vad exakt är det du anser "riktigt lågt" i min ledare? Mitt grundläggande resonemang eller att jag just ifrågasätter tyska Auto Motor und Sport?

Med vänlig hälsning
AUTOMOBIL

Eric Lund
chefredaktör

PS. Jag försökte skicka det här inlägget direkt till den mejladress du angivit, men det studsar bara tillbaka. DS.

#1
Ola Andersson
2007-11-29 23:12

Men, jag får be om ursäkt då om jag misstolkat din iver att dissa AMS i denna ledare.

Det jag klagar över är ditt eget uttalade "har jag inget som helst emot att det visas sex och nakna kroppar i tv eller på film. "

Och sen skriver du ner (tyska) AMS för att de exponerar brudar på sin site.. Det känns inte så lite hycklande.

"Jag har inget emot.." och sedan "fy så hemskt"..

Nåja.. Man väljer ju själv till syvenne och sist om man vill ta del av "bonnamentaliteten" eller om man vill bojkotta den.

Däremot måste du väl precis som jag ha märkt att det i tyskland "exponeras" mycket mera hud i såväl annonser som tidningar.

Jag skyller på en kulturkrock som vi kanske inte helt kan förstå. För "Hr. Schmitt" så är inte "Auto & Erotik" konstigare än "Page 3 girls" i England.. Eller diverse halvstrippor på svenska bilmässor för dräng-anders som kör Volvo..

/Ola Andersson
ps, ska kolla vad som hänt mailen...

#1
Henning
2007-12-05 10:27

Jag kan till viss del förstå Olas synpunkt. Andra tidningar, konkurrenter eller ej, behöver inte namnges.

Nakenhet och fina tjejer har inget med motor att göra.
Män gillar bilar och män gillar tjejer, så är det.
Men dra parallellen i andra intressen; "Män äter mat och män gillar vapen".
Guns n' ammo goes shooting the Italian Kitchen?

Känns det rimligt? Nej, kopplingen till motor i ögonfägring av det kvinnliga lättklädda
slaget är en förnedring av oss själva. Vari ligger fokus? På bilen eller vår drift och
lust till det motsatta könet?
Jag tycker det blir pinsamt när det ska stå halvnakna damer med putande rumpor framför sportbilar.

Eric och hans kumpaner fotar bilarna i sin rätta miljö utan kvinnohud synligt. Det talar lite om var fokus ligger.
Att Eric äter mat, att han skjuter pistol, ligger med sin fru och suktar en god wirre har
inget med bilartiklar att göra. Vi är inte intresserade av det, vi vill läsa om bilar.

Eric, kör vidare. Filen är din.

#1
Jan
2007-12-06 10:11

Helt enig med Eric och Henning. Jag gillar både nakna tjejer och bilar, men att blanda dom blir lika osmakligt som mjukglass på favoritpizzan:)
En gång min lilla dotter tittade på tv(musikkanal), frågade hon "varför har flickorna alltid så lite kläder?". Än idag har jag inte svarat henne på det...

#1
Ola Andersson
2007-12-12 09:43

För några dagar sedan sökte jag efter mässbilder från MPH. Hamnade bland bilder från Elmia.

Rent krasst, Bilsport om några går i bräschen för bonnamentaliteten du ogillar här i sverige. Du behöver inte söka exempel på de tyska siterna för det.

/Ola Andersson

#1
Rüdiger Leutesprächer
2007-12-13 08:47

Vad är det du menar Ola? Ska han skriva om artikeln nu när du visat sånt excellent prov på grävande journalistik och hittat skelett i vår egen svenska garderob?
Warum sind du so protysk? Jobbar du på AM&S?

Elektrikertomte kan el på gröten!

/Rüdiger

#1
Ola Andersson
2007-12-13 09:15

Käre Rüdiger, jobbar du på Automobil? :P

Nae, ett så glassigt jobb som bilplågande journalist kan man bara få drömma om.. En annan måste jobba 7-4 för att ha råd med en fyra år gammal V70.

/Ola Andersson

#1
Rüdiger Leutesprächer
2007-12-13 20:57

Hej Ola!
Nej, jag jobbar inte som biljournalist eller på Automobil. Jag är extremt olämplig som biljournalist.

/Rüdiger

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.