Bild
Nästa artikel

»Vi stänger historieboken och ser framåt«

Ledare 6.08

Mest av allt ville vi bjuda dagens läsare en gladlynt exposé över tider som flytt.

Det blir inte alltid som man tänkt sig. Förra utgåvan av Automobil var nummer 300 sedan starten 1982, vilket vi tyckte var värt att fira. I dagens medielandskap är det inte så många nystartade tidningar som hinner ens till nummer tre, än mindre utgåva 30, innan bilan faller. 300 blad i rad är väl värt ett jubileum alltså. Inte minst kändes det bra att uppmärksamma personerna som sådde fröet och drev upp plantan Automobil under ett antal intensiva år på 1980-talet.

Vi tyckte att vi kom på ett ovanligt läckert sätt att fira jubilaren och hedra de forna redaktörerna - nämligen genom att publicera ett antal gamla artiklar på vår hemsida. Det tyckte däremot inte de gamla redaktörerna. En kväll i barnsagostund hade jag plötsligt en tvärilsk Staffan Swedenborg i luren som krävde att materialet skulle tas bort ögonblickligen - och allra senast dagen efter klockan tolv - annars skulle han stämma oss.    

Upphovsrätt ska man ta allvarligt på, jag hör exempelvis inte till dem som anser att musik och film ska vara lovligt byte bara för att vi plötsligt har teknik som medger fildelning. Men lika fullt har jag sällan blivit mer förvånad över ett telefonsamtal än detta.
Vi talar alltså om 20-25 år gamla tidningsartiklar som varit publicerade i den här tidningen. Det har aldrig föresvävat oss att kunna ta betalt eller över huvud taget tjäna pengar på materialet, det vore att tillmäta de gamla artiklarna ett värde de inte längre har.

Arkiv A var tänkt som en hyllning till mina företrädare på redaktörsstolen och alla övriga medarbetare som bidragit i Automobils spalter. Men mest av allt ville vi bjuda dagens Automobil-läsare på en gladlynt och i högsta grad anspråklös exposé över tider som flytt. Automobil var med om att spegla en spännande period i bilhistorien -1980-talet - och många roliga bilar passerade revy på tidningssidorna.
Så uppfattade inte Staffan Swedenborg saken. Han anser sig äga materialet och tycker inte alls det är naturligt att en tidning bjuder på artiklar som var aktuella för 20 år sedan.

Sorry kära läsare, men jag tänker inte ta strid för den här saken. Vår enda ambition var att erbjuda en rolig service till dig och alla andra läsare i form av ett arkiv att botanisera i.
Om Automobils tidigare ägare och redaktörer inte medger detta är beslutet mycket enkelt: Vi stänger historieboken om tidningen Automobil och gör det som dagens Automobil-redaktion är bäst på, nämligen att blicka framåt. Även om det handlar om klassiska bilar förtjänar de att betraktas med fräschare ögon än de Arkiv A hade kunnat erbjuda.

Taggar: Kåserier
»Vi stänger historieboken och ser framåt«

Kommentarer

#1
Henrik
2009-08-24 10:33

Fasiken! Jag som hade hoppats på att hitta det underbara repotaget från mitten av 90-talet som behandlar frågan "varför musiker älskar Ferrari". Vill minnas att det var det första numret jag köpte av Automobil. Sedan dess är man fast.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.