Bild
Nästa artikel

30 år sedan Ronnies bortgång

Vi minns!

Den 11 september var det 30 år sedan Sveriges mest framgångsrika F1-förare avled. Dagen efter den svåra kraschen på Monzabanan i Italien.

Elva minuter över nio kom beskedet. Ronnie Peterson hade avlidit av den fettembolism* som spridits sig till hjärnan, lungor och njurar. Orsaken var alla de benbrott han fick av kraschen.

Starten på Autodromo Nazionale Monza blev för vissa i ledet rullande. Efter uppvärmingen föll skottet gick aningen för tidigt. Det bakre ledet höll en högre hastighet medan de främre bilarna stod stilla. Några hundra meter senare i loppet sker en märklig masskrock. En av bilarna bryter det tidigare raka körmönstret med att styra ut kraftigt mot skyddsräcket i en fart uppskattad till 190 km/h. Bilen fattar eld, det är Ronnies bil. Endast nio bilar klarar sig undan den fatala krocken.
Förare och mottävlare James Hunt springer fram till den kraftigt sargade bilen och lyckas få Ronnie bort från eldlågorna. Bland TV- och stadiopubliken är de som inget förstår vad som nyss skett.
Ambulanspersonal anländer till platsen 18 minuter senare, Ronnie är vid medvetande då och fram till operationen. James Hunt skadas psykiskt och slutar tävla ett år senare.

Väl framme på sjukhuset lyder en kaotisk stämning. Ronnies båda ben har erhållit allvarliga brott och stora delar av kroppen har blivit täckt av brännskador. Läkarna insisterar på att göra ett akut ingrepp, något som i efterhand har diskuterats.

Efter operationen blir Ronnie sämre. Han får andningssvårigheter och blir medvetslös. Dödsbudet chockar hela F1-världen. Där slutar också en epok, om jakten på världsmästartiteln i F1. Sveriges genom tiderna största racingstjärna lämnar scenen.


En av de personer som varit Ronnie närmast under sin karriär var Automobils medarbetare Kenneth Olausson. Kenneths berättelser kan du läsa i varje nummer utav Automobil. Du kan också gå in på vår Ronnie-avdelning här på hemsidan. Där kan du läsas berättelserna i korthet och statistik från hela hans karriär och beundras. Klicka här eller i högerspalten!

* Fettembolism är fettvävnad från benmärgen som lossnar och följer med blodet.
Taggar: Nyheter
30 år sedan Ronnies bortgång

Kommentarer

#1
Lars b Stenström
2008-09-15 09:44

http://www.sbf.se/artikel/3596

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.