Bild
Nästa artikel
Astra OPC är Opels nya raket

Astra OPC är Opels nya raket

Nyhet

Turbofyra på 280 hk och 400 Nm, diffbroms och racemässiga körprogram: nu vill Opel köra i fatt och förbi konkurrenterna.

Opel Astra OPC är den starkaste och snabbaste varianten i modellprogrammet. Fortfarande enbart framhjulsdriven, men med åtskilliga lösningar för att hålla ordning på drivhjul, ratt och ryck när alla de 280 hästkrafterna ska ned i vägbanan. Turbofyran på två liter har alltså en litereffekt på så mycket som 140 hk och maximalt vridmoment är 400 Nm.

Framvagnen är dels försedd med en diffbroms (precis som lilla, 210 hk starka Corsa OPC Nürburgring) dels en hjulupphängning med så kallad HiPer Strut (High Performance Strut, "högprestandafjäderben").

HiPer Strut är Opels fikonspråk och avser precis samma sak som Fords lika fikonosande RevoKnuckle på Focus RS: ett fjäderben som är delat i två delar, i stället för att utgöra en enhet som konventionella fjäderben. Den ena delen tar hand om fjädrings- och dämpningsrörelserna, den andra, som är separerad från fjädringsdelen, tar hand om styrrörelserna. Se principskissen från amerikanska magasinet Car and Driver här intill. Skillnaden mellan Fords och Opels (snarare GM:s) lösning är att den senare enkelt kan justeras för olika cambervinklar.

Konstruktionen gör att man kan komponera hårt turboladdade bilar, behålla framhjulsdriften och ändå få acceptabel körkultur i ratt och drivhjul under exempelvis max acceleration. Diffbromsen fram dämpar ytterligare orosungar. Riktigt hur snabb från start Astra OPC har blivit anger inte Opel, men toppfarten ska vara 250 km/h.


Nästa fikonlektion handlar om FlexRide-chassit. Det är Opels omskrivning för att gas, styrning och stötdämpning kan mappas i tre olika lägen, med hjälp av en knapp: normal, Sport och OPC. Lagom, mycket och jättemycket. Det sistnämnda läget har finjusterats under utprovningar på en berömd, jättelång racerbana i Eifelbergen i Tyskland. Joachim Winckelhock var den ansvarige för utprovningarna, alltså den gamla standardvagnsmästaren och numera Opels "OPC-ambassadör".

"Vi har tagit fram ett mäktigt paket som kommer att övertyga även den mest erfarne föraren, inte bara på Nürburgring", säger Winckelhock. 

Karossen är delvis förnyad, med annorlunda stötfångare fram och bak, sidokjolar, takspoiler. Fälgarna är 20-tummare och innanför dem finns nyutvecklade bromsar från Brembo. I kupén märks speciella sportstolar, sportratt i läder och speciella OPC-instrument.

Helheten förefaller onekligen lyckad och ser korrekt kraftfull ut för att Astra ska kunna ta upp konkurrensen med Ford Focus ST, Seat Leon Cupra R, Volkswagen Golf R och de andra. Under våren 2012 kommer Astra OPC på marknaden, men något pris är ännu inte officiellt. Vad tror du, är detta klassens nya ljus?

Taggar: Nyheter, Hem
Astra OPC är Opels nya raket
Astra OPC är Opels nya raket
Astra OPC är Opels nya raket
Astra OPC är Opels nya raket
Astra OPC är Opels nya raket

Kommentarer

#1
Lars-Åke Jansson
2011-11-09 18:59

uj uj uj å ja tyckte min Honda var häftig ack va ja bedrog mig !!!!

#2
Aeesha
2013-11-18 11:30

Hej pe5 dig be4sta Lene ve4nnen:)Jag HOPPAS HOPPAS att du har fe5tt kryat pe5 dig och me5r be4ttre nu!!! Tc4NKER MASSOR Pc5 DIG OCH Hc5LLER ALLA TUMMAR OCH Tc5R Fd6R DIG SKA DU VETA:) Inte roligt ne4r ne5gon man tcyker om har det jobbigt och sve5rt!c5 du ska inte be om urse4kt ff6r att du inte orkar med att blogga runt!!! Du ska te4nka pe5 dig sje4lv och ta hand om dig sje4lv!!! Blogga runt och he4lsa pe5 andra ska man gf6ra ne4r man har lust, ork och mf6jlighet:) Sen se5 vet jag att jag och me5nga med mig ve4ntar je4ttege4rna pe5 dina underbara alster:)Vila din arm och hoppas att du kan njuta lite av sol, sommar och ve4rme:)Jag har sje4lv inte varit se5 aktiv pe5 min blogg och med att blogga runt. Tiden och orken re4cker tyve4rr inte till ff6r allt som man se5 ge4rna vill gf6ra. De5 me5ste man prioritera se5 e4r det bara!!!Jag och Henke var ute med Segelbe5ten i helgen som var och fick en underbar stund tillsammans:) Ve4dret var kanon se5 det var toppen:)Ha det be4st och se4nder en massa med styrkes kramar och orka med kramar till dig ve4nnen:)Fre5n din lilla ve4n Inger:)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.