Bild
Nästa artikel

Bentley på is i 330 km/h

MED VIDEO

330 km/h. Så lyder det nya världsrekordet i hastighet på is. Ryker rekordet på stundande Orsa Speed Weekend?

Finlands fyrfaldige rallyvärldsmästare Juha Kankkunen har kört en Bentley Continental Supersports i svindlande 330,695 km/h på Bottenvikens is.

Körningen genomfördes under översyn av representanter från Guinness rekordbok som kunde konstatera: Nytt världsrekord för körning på is. Det innebär att Juha Kankkunens tidigare rekord från 2007, på 321,6 km/h med en Bentley Continental GT, förpassas till historieböckerna.

Reglerna för hastighetsrekordet på is är detaljerade. Farten mäts vid en 16,5 kilometer lång bana under en sträcka på 1 000 meter och slutresultatet är ett genomsnitt av två körningar i motsatt riktning.
Bilen får inte utrustas med däck som inte är godkända i det land där rekordförsöket genomförs. Isen måste därtill vara naturlig och får inte ruggas upp.

Rekordbilen var som sagt en Bentley Continental Supersports, men med tillägget Convertible. Och Supersports finns officiellt bara som Coupé.
Detta var alltså en speciell fyrhjulsdriven cabriolet med en W12 på 6,0 liter som levererar över 600 hästkrafter, när den körs på E85.
På 20-tumsfälgarna huserade friktionsdäck från Pirelli (SottoZero II 275/40R20). Bilen hade modifierats med en säkerhetsbur, bromsskärm, delvis täckt grill, täckta strålkastare och täckta fälgar.


– Vi ska fira den här framgången med en väldigt speciell, extrem bil, sa Bentley-chefen Wolfgang Dürheimer som utlovar den mest kraftfulla modellen från märket någonsin.
Specialversionen ska byggas i 100 exemplar och premiärvisas på bilsalongen i Genève som öppnar första veckan i mars.

Och 11-12 mars körs Orsa Speed Weekend, där bland mycket annat en jetdriven Lamborghini som vi uppmärksammat tidigare ska köras (se länk till höger). Kommer Bosse Hårdén att klå Juha Kankkunen om några veckor? Spänningen är olidlig.

Taggar: Nyheter, Video, Hem
Bentley på is i 330 km/h
Bentley på is i 330 km/h

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.