Bild
Nästa artikel

Bilar för väggen och bokhyllan

ARTIKEL UR AUTOMOBIL 1.07

Vad gör man som arbetslös 21-åring? Startar modellbilsimport så klart! Dessutom är Lukas Niklasson fena på att teckna bilar.

Filippinerna spelar en avgörande roll i den här artikeln. Där bodde Lukas Niklasson några år under uppväxten och det var där han kom i kontakt med modellbilar av märket AutoArt. Tillverkade i Kina med en detaljskärpa som ligger väl i nivå med många betydligt dyrare fabrikat och med en prislapp som gjorde att en skolgrabb kunde spara ihop till en drömbil då och då.
- När jag upptäckt bilarna var det den enda julklapp jag önskade mig.

Nu har Lukas Niklasson

hunnit fylla 21 och har lämnat Filippinerna för Uppsala. Sedan i våras driver han modellbilsimporten One18.se tillsammans med sin mamma. Lagret har de hemma i lägenheten och butiken existererar virtuellt - på nätet - samt med besök på mässor, marknader etc.
- Jag letade efter AutoArts bilar i Sverige men när jag inte fann dem bestämde jag mig för att själv importera, säger Lukas Niklasson.

Som firmanamnet antyder

är det primärt bilar i skala 1:18 som erbjuds, men även några 1:12-modeller finns på programmet. Prisspannet sträcker sig från drygt 500 kronor till cirka 5 000 kronor. Snittpriset på 1:18-sortimentet är ungefär 700 kronor.
- Bästsäljaren är BMW M3 CSL, säger Lukas Niklasson. Mitt problem som nystartad är att ha ett tillräckligt stort lager. I synnerhet de som vill ha en modell av sin riktiga sportbil är noggranna med utförandet, har de en röd bil i garaget vill de absolut inte ha en gul bil i bokhyllan.
Lukas Niklasson har redan kompletterat med AutoArts utbud av roliga manicker: bordsklockor i form av en liten bromsskiva (snurr- och vridbar) med stort ok, glasunderlägg i form av små bromsskivor, en växelspakskuliss av Ferrarityp som pennställ och mängder av andra prylar.


Under en teckningslektion

i skolan på Filippinerna upptäckte Lukas dessutom att han hade talang för att rita sina drömbilar. Det är detaljrika blyertsillustrationer av bilarna som Lukas fantiserat om som grabb men sällan ens sett i verkligheten. Utgångspunkten är i stället ofta fotografier, men på senare tid har Lukas börjat placera bilarna i miljöer som han hämtar i Uppsala.
- Jag säljer original och gör även illustrationer på beställning, vanligast är att man köper en print på fint papper. A3-format tar jag 159 kronor för, de mindre på A5-papper 79 kronor. *

Taggar: Nyheter

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.