Bild
Nästa artikel

Den totalgröna miljö-Lotusen

Nyheter

Lotus har tagit ett helhetsgrepp på miljötänkandet i sitt Eco Elise-koncept och visar att det finns en framtid även för sportbilar.

Det handlar inte bara om att få ner koldioxidemissionerna utan att se över hela bilens livscykel. Sålunda har man använt naturmaterial som ekologisk bomull och sisal Li interiören och hampfibrer istället för glasfiber som förstärkning i karosspaneler och hardtop.

På instrumentpanelen sitter en indikatorlampa som informerar om optimal växlingspunkt för minskad bränsleförbrukning och Eco Elise har även genomgått en bantning och väger 32 kg mindre än en vanlig Elise S. Av dessa står den nya lättvikts Alpinestereon för 1,5 kg och de nya extremt lätta hjulen står för hela 15,8 kg.

Även fabriken har fått sig en översyn och jämfört med år 2006 konsumerar man 14 procent mindre electricitet, 30 procent mindre gas och 11 procent mindre vatten idag. Ett ökat återanvändande innebär också att 57 procent av materialet återvinns.
I hardtopen sitter solceller som matar elsystemet med kraft och minskar belastningen på generatorn.

Hampan är producerad lokalt (i East Anglia), vilket minskar transporterna, och den polyesterplast som används i karossen är återvinningsbar. Lotus har också utvecklat i samarbete med DuPont en lackeringsprocess, inklusive primer, färgskikt och klarlack, som enbart använder vatten som lösningsmedel.

Som bilentusiast blir man alldeles varm om hjärtat av nya Lotus Eco Elise, som visar att det finns en framtid även för sportbilar också...
Taggar: Nyheter
Den totalgröna miljö-Lotusen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.