Bild
Nästa artikel

Fyrverkeripjäsen Audi RS3

PREMIÄR

Så kom den då till slut. Dräparversionen av nu rätt gamla A3 är här. Den heter RS3 och låter som ett smattrande fyrverkeri.

Audis golfklassmodell A3 har inte långt kvar. Men innan det är dags för ersättaren avslutas produktionen som brukligt med en dräparversion.

Nya RS3 har den femcylindriga 2,5-litersmotorn från TT RS. Med turbohjälp är effekten 340 hk och vridmomentet massiva 450 Nm. Kraften kommer till backen via fyrhjulsdrift, efter att först ha passerat den sjustegade dubbelkopplingslådan S tronic.

Det tar 4,6 sekunder för RS3 att nå 100 km/h och toppfarten är begränsad till 250 km/h. RS3 väger in på 1 575 kg och har trots fina prestanda en snittförbrukning på 9,1 l/100 km.

Sprinten till 100 km/h tar för övrigt 5,5 sekunder för VW Golf R DSG. Och Audi S3 behöver 5,8 sekunder i disciplinen.

Den stora charmen med RS3 bli dess ljudbild. Tändföljden på den femcylindriga motorn ger ett smäktande smattrande ljud som vi föll pladask för i TT RS.
En S-knapp på mittkonsolen inaktiverar en ventil i avgassystemet och gör ljudet ännu mer intensivt. Samtidigt blir gasresponsen mer aggressiv. Motorn varvar fritt upp till 6 800 r/min.
Vi kan även glädja er med att ESP går att inaktivera helt, till skillnad mot i VW Golf R. Med sportläget tillåts något bredare körstil och med långt knapptryck försvinner antisladdsystemet helt.

Leveranserna av RS3 börjar i april 2011. Pris: 489 100 kr.

Taggar: Nyheter, Hem, default_top

Kommentarer

#1
Erik S
2011-04-14 18:55

Lustigt att Vi Bilägare.se har exakt samma text i RS3 recensionen som Automobil.se, dessutom en väldigt snarlik rubrik..... Rätt fattigt!

http://www.vibilagare.se/nyheter/audi-rs3-sportback-en-fyrverkeripjas-28646

#2
Joakim Dyredand
2011-04-14 20:35

Hej Erik!
Det är inte något konstigt alls med detta. Vi ligger på samma förlag och gör flera provkörningar åt varandra. Det är precis som att du kan läsa Teknikens Världs provkörningar i Aftonbladet. Inte fattigt det heller.
/Joakim
Webbredaktör

#3
Erik S
2011-04-16 16:34

Viss kan man se det på det viset, men det är ju även så att man kan skriva om texten för att göra det intressantare / sätta en ny prägel på texten inför läsarna ungefär såsom alla "journalister" gör med nyhet utdrag från ex. TT. Alla får samma text att utgå från, men skriver om den med sina egna ord så att läsarna skall slippa läsa exakt samma ordföljder i SvD, AB, DN & Expressen. Finurligt va?, ni borde ge det ett försök....

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.