Bild
Nästa artikel

Glas(s)igare SLK på gång

SLUTTEST

En ny Mercedes SLK är snart här. Plåtcabrioleten får då ett speciellt tak som tillval. Glastaket Magic Sky Control med variabel transparens.

I början av nästa år ska en ny generation Mercedes SLK begå världspremiär. Detta sker på troligen på bilsalongen i Genève i mars.
Mercedes har släppt en bild på den färdiga bilen, du hittar den sist i bildspelet ovan. Där visar man bara en detalj och det är det nya glastaket, Magic Sky Control.

Glastaket har variabel transparens, ingen stor nyhet egentligen. Att koppla elektricitet till specialglas, som på så sätt kan skifta från svart till genomskinligt, har gjorts tidigare. Men tekniken har aldrig förut använts för en bil.
Det ställer stora krav på utvecklingen eftersom en bil utsätts för allsköns påfrestningar. Mercedes har testat glastaket i norra Sverige på vintern. Då med temperaturer kring -30 grader. Nu avslutar man med att besöka Death Valley i USA där dagstemperaturen kan nå 50 grader – i skuggan.

Personalen ställer testbilarna mitt i den stekande hettan. I sittbrunnen mäter man solljusets energiinnehåll till 1 000 W per kvadratmeter när SLK står i solen utan tak. Med taket uppe och ström kopplad till glaset, som då blir genomskinligt, sjunker energin till 200 W. Således har glaset en väldigt stark skyddseffekt mot solljus, även när det är transparent.
När strömmen kopplas bort och materialet blir svart sjunker energiinnehållet till 40 W.

Priset för tillvalet Magic Sky Control är inte klart, precis som priset på bilen. Mercedes uppger dock att målet är att tillvalet ska kosta strax under 2 000 Euro. En skapligt dyr gardin.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.