Bild
Nästa artikel

Koenigsegg Agera R – med takbox

GENÈVE 2011

Koenigsegg kommer med en världspremiär till Genève. Agera i värstingutförande heter Agera R. En superbil med takbox.

Koenigsegg Agera R blir sannolikt den starkaste bilen på stundande bilsalongen i Genève. V8-motorn har borrats upp från 4,7 till 5,0 liter och levererar hisnande 1 115 hästkrafter (!) med hjälp från dubbla kompressorer. Den galna effekten gäller när Agera R tankas på E85, annars får ägaren nöja sig med 940 hk – alltså 10 hästkrafter mer än vanliga Agera. Vridmomentet på etanolbränsle uppgår till lika monstruösa 1 200 Nm.

Agera R har, precis som Agera, en uppsättning avancerade fälgar. Deras turbinutformning hjälper nämligen till att skapa marktryck.

Bland tillvalen på Agera R märks en takbox utvecklad av Thule. Här har Koenigsegg och takboxtillverkaren rätt så oblygt låtit sig inspireras av den svenska skidåkaren Jon Olssons supersportbilar med takbox. Jon har specialbyggda takboxar från Packline som han monterat på sina tre senaste bilar: Lamborghini Gallardo, Lamborghini Murcielago och Nissan GT-R.

Det går rykten om att det är just Jon Olsson som beställt denna Agera R. Detta förnekas dock på Jons hemsida där han skriver att Koenigsegg och Thule bara kopierat hans idé.

Kommentarer

#1
Grodis
2011-02-28 22:13

Agera är otroligt snygg in i minsta detalj! Och äntligen har Koeningsegg designat en riktigt snygg ratt! :D

#2
Stoll-Heikki
2011-03-05 16:47

"...med hjälp från dubbla kompressorer."

Får man ödmjukt föreslå att någon behörig ändrar till avgasdrivna kompressorer? Någon kan ju annars få för sig att redaktionen i ren okunskap, hur konstigt det än må te sig, fått för sig att Agera R har kompressormatning och ej turboladdning.

#3
Jocke Q
2011-03-09 23:08

Hur mycket extra downforce ger takboxen?

#4
Jocke Q
2011-03-09 23:10

Men jag skulle nog ändå hellre ha den där Countachen med jetmotor när jag åker skidor i fjällen...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.