Bild
Nästa artikel

Koenigseggs nya superbil avslöjad!

Nyheter

Koenigseggs fyrsitsiga superbil går på el och får 500 km räckvidd. Karossen med måsvingedörrar har ultratunna solceller.

Svenska superbilstillverkaren Koenigsegg och NLV Solar AG, ett specialistföretag inom energilagring, visar den fyrsitsiga Quant först på tisdag vid en presskonferens i Genève.

Automobil har de viktigaste uppgifterna om bilen redan nu.

Hittills har det cirkulerat detaljbilder av bilen på nätet, men det handlar om en fyrsitsig långresevagn i lyxklass, med topprestanda, måsvingedörrar och mängder av banbrytande teknik. Karossen får ultratunna solceller och tack vare en avancerad laddningsteknik av bilens centralt och längsgående monterade batterier kan Quant "tankas" fullt på 20 minuter och sedan ha en räckvidd på 500 km.

Maxeffekten anges till 512 hk, det maximala vridmomentet till 715 Nm, toppfarten till 275 km/h och 0-100 km/h ska ta 5,2 sekunder.

Koenigsegg Quant är ingen hybridbil utan helt eldriven. Endast en
drivkälla ger förstås förpackningsfördelar - fyra personer och
långresebagage får plats.

Quant är alltså byggd kring en centralram i kolfiber. Inne i denna är bilens batterier monterade. De väger 450 kg tillsammans. Bilen är bakhjulsdriven med en elmotor vid respektive hjul. Tillsammans väger de 140 kg. Någon differential behövs inte och alla fyra hjul har bromskraftåtervinning. Totalvikten är mycket låg för biltypen, 1 780 kg.

Måsvingedörrarna öppnar för både fram- och baksätespassagerare och har två öppningsbara rutor i varje. Ansvarig för bilens design är Joachim Nordvall.

Snabbfakta
Effekt 512 hk, max vridmoment 715 Nm.
0-100 km/h 5,2 s, toppfart 275 km/h.
Längd 488 cm, bredd 202 cm, höjd 134 cm, axelavstånd 310 cm.
Strålkastarna är av LED-typ.

Däck 22 tum, fram/bak 245/35  resp. 265/35.
Ingen prisuppgift.
Taggar: Nyheter
Koenigseggs nya superbil avslöjad!
Koenigseggs nya superbil avslöjad!
Koenigseggs nya superbil avslöjad!
Koenigseggs nya superbil avslöjad!
Koenigseggs nya superbil avslöjad!
Koenigseggs nya superbil avslöjad!

Kommentarer

#1
Klasse
2009-03-03 23:04

Fantastisk bil med spännande teknik , ser fram emot den , gillar deras kreativitet .

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.