Bild
Nästa artikel

Kontrollmärkets tid är förbi

NYHETER

I mer än tre årtionden har kontrollmärket satt färg på svenska registreringsskyltar. Den 1 januari 2010 förpassas märket till den svenska fordonshistorien.

Borttagandet skall göra det enklare för fordonsägarna samtidigt som kostnader och administration minskar för näringslivet och staten. Vägtrafikregistret är tillgängligt 24 timmar om dygnet och Polisen - som tidigare haft märket som hjälpmedel för att snabbt kunna se ett fordons status - kan göra kontroller direkt mot registret.

Redan före årsskiftet påbörjas avvecklingen av systemet. De sista märkena skickades ut den 18 december. Fordonsägare som betalade in sin fordonsskatt efter den 17 december kommer följaktligen inte att få något kontrollmärke.

Precis som förut kan man ställa av ett fordon som inte används. Enda skillnaden är att någon skrapkod från kontrollmärket inte kommer att behövas efter den 31 december 2009. Det räcker med behörighetskoden från registreringsbeviset eller en e-legitimation.

Kontrollmärket har fungerat som tecken på att fordonsägaren har en giltig trafikförsäkring, att fordonsskatten är betald och att fordonet har godkänts vid besiktning. Det gamla märket får sitta kvar på registreringsskylten efter årsskiftet, men det fyller inte längre någon funktion.

Du som vill veta mer om kontrollmärkets historia klickar här!
Taggar: Nyheter
Kontrollmärkets tid är förbi

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.