Bild
Nästa artikel
Köp en Kaiser-Darrin

Köp en Kaiser-Darrin

Ovanligt

En sportbil i glasfiber från femtiotalets USA – en Corvette? Nej, Kaiser-Darrin med skjutdörrar.

Henry Kaisers förmögenhet stammade från andra världskriget, då han tillverkade fartyg åt den amerikanska flottan. Så vad gör man om man är rik, har en produktionsapparat och kunden har slutat slåss? Man börjar bygga bilar förstås!

Tillsammans med Joseph Frazer, som skruvat ihop Jeepar under kriget, började Kaiser förse det amerikanska folket med bilar och hade så mycket som fem procent av marknaden innan fyrtiotalet var slut.

Självklart hade Kaiser större planer än så och därför togs en sportbil fram för att toppa modellprogrammet. Howard "Dutch" Darrin anlitades för att skapa en läcker form och resultatet sattes i produktion 1954. Formen var minst sagt speciell och det faktum att dörrarna öppnades genom att skjutas framåt, in i framskärmarna, gjorde bilen allt mer säregen.

Karossen tillverkades i framtidsmaterialet glasfiber. Den raka gjutjärnssexan på 2,6 liter hämtades från Willys och petade ur sig 90 ganska magra hästkrafter. Men bilen vägde under tonnet och kunde ändå röra hyfsat på sig.

Men kunderna uteblev och efter 435 bilar var sagan all för Kaiser-Darrin och inte långt senare bestämde sig Henry Kaiser för att överge biläventyret helt och hållet.

I dag är Kaiser-Darrin en utrotningshotad art, de flesta bilarna har återgått till naturen. Just därför är det dags att adoptera en av de som finns kvar, till exempel den som RM Auctions kommer att auktionera ut i Arizona nästa vecka. Med ett förmodat slutpris på under miljonen får det väl betraktas som ett fynd. För nog är det billigt för att få ha ett stycke bilhistoria i garaget.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
J.Björklund
2012-01-24 01:41

Kul bil...jag har faktiskt sett en live, den stod parkerad utanför Orange county choppers i Orange county utanför New york.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.