Bild
Nästa artikel

Maseratis nya skönhet

Nyheter

Pininfarina och Maserati är på hugget och nu presenteras den nya vackra Gran Turismo.

Pininfarina är på hugget efter succén med Maserati Birdcage 75th och till skillnad från föregångaren har nya GT sedanliknande karosslinjer med en tydligt markerad baklucka. De döljer väl bilens faktiska storlek, enligt Maserati sitter fyra personer bekvämt i kupén. Tittar man närmare på fälgarna är ekrarna formade som tre uppsättningar av Maseratis klassiska treudd. V8:an är fortfarande på 4,2 liter, men effekten har stigit från 390 till 405 hk och motorn är kopplad till samma automatlåda som sitter i Quattroporte Automatica. Trots att växellådan inte sitter baktill i en transaxelkonstruktion har viktfördelningen ändå en lätt övervikt åt bakvagnen: 49 procent fram och 51 procent bak. Det ryktas även att större motorer är på gång: 4,7-litersmaskinen på 450 hk från Alfa Romeo 8C och kanske även starkare motorer än så…
Taggar: Nyheter
Maseratis nya skönhet
Maseratis nya skönhet
Maseratis nya skönhet

Kommentarer

#1
Anders Hagström
2007-02-25 20:19

Under sextio- och sjuttiotalet skapade Maserati några av bilhistoriens mest åtråvärda skapelser. Maserati Ghibli, med kaross ritad av en då väldigt ung Giorgetto Guigaro, räknas fortfarande som en av dom vackraste bilarna överhuvudtaget. Andra nämnvärda modeller är den eleganta Mistral, den gravt underskattade Bora och den väldiga Khamsin. När Alejandro deTomaso tog över märket 1975 menar måga att Maserati förlorade sin själ. Modeller som Kyalami (som inte var något annat än en modifierad deTomaso Longchamp), Biturbo och den groteska andra generationens Ghibli, må ha hållit företaget flytande under åttiotalet, men dom lyckades även med att nästan totalt tvätta bort den magi som en gång funnits i märket. Som varande stor maseratientusiast, var jag överlycklig när 3200 GT introducerades i slutet av nittiotalet. Äntligen en ny bil värdig att bära treudden. Efter detta har Maserati uppdaterat 3200 GT'n med den ännu vackrare Gransport och chockat bilvärlden med den monstruösa, men ack så ljuvliga, MC12. Därför blir jag lite orolig när jag ser denna nya Gran Turismo, namnet är ungefär lika fantasifullt som ett svenskt valmanifest och designen känns underligt feg.
Titta på framljusen, är dom inte hemskt lika dom på Honda S2000? I profil skulle man kunna tro att det var en Mazda RX8 man tittade på. Den hungriga grillen, som ni inte kan se här (gå in på www.seriouswheels.com), är förvisso typiskt Maserati, men i sällskap med den där sneda Hondablicken blir resultatet lite som en jetdriven riskokare. Jag tror säkert att denna modell kommer att sälja, men jag hade åtminstone förväntat mig något mer sensationellt ifrån "nya" Maserati. Minnet av åttiotalets yuppiemissfoster med dubbla turbos och volvolook gör sig påmind.

#1
Henrik L-N
2007-02-27 20:16

Jag tycker att de har lyckats bra med att göra en riktigt snygg klassisk GT i modern tappning. Fast det är så klart bara baserat på en handfull bilder... det återstår att se den i verkligheten innan man kan "slutgiltigt betyg". :)

Hur "åttiotalets yuppiemissfoster med dubbla turbos och volvolook gör sig påmind" kan jag inte riktigt se...

#1
Kia Hagersten
2007-03-11 14:12

Jag skulle vilja komma i kontakt med någon ägare av en Maserati Ghibli. Min man fyller 50 år i sommar och hans hetaste dröm har alltid varit att få åka i en sådan här skönhet. Kan någon hjälpa mig med att uppfylla hans önskan???

#1
Anders Hagström
2007-03-15 22:06

Jag menade att denna slätstrukna GT-vagn väcker oro. Det vore olyckligt om Maserati, som nyligen hittat tillbaka till sina rötter, skulle förlora sin individualitet igen. Den här designen är naturligtvis inte i närheten så tråkig som exempelvis gamla Maserati 222, men den är heller inte vad man skulle kalla vacker. Situationen är känslig nu, man har återfått en del av det anseende som förlorades under åttiotalet men Maserati kommer inte att nå upp till forna tiders höjder igenom att spela säkra kort. Denna "Gran Turismo" känns tråkigt anonym, precis som biturbon gjorde 1981.

#1
Eric Lund
2007-03-16 11:51

Jag kan bara säga att jag blev väldigt förvånad när jag såg Maserati GranTurismo i verkligheten (den verklighet som består av Genèvesalongens strålkastarljus, förvisso).

Dels är bilen mycket större än vad bilderna avslöjar. Dels och framförallt är linjerna betydligt mer komplexa och intressanta än vad bilderna ger vid hand. Mängder av spännande kurvaturer och plåtveck. Inte minst är det en form som bara en tillräckligt lång kaross mäktar bära.

Slutgiltig dom får vi fälla när GranTurismo kommit ut i den riktiga verkligheten. En bils skönhet ska ju som bekant upplevas i fart.

// Eric Lund

#1
Wonder
2007-04-04 10:17

Som en engelsk motortidning beskrev den så är den "Retrosexuell".

Jag tycker att den är otrolig vacker. När jag jämför med konkurrenterna så är den i särklass vackrast. Jag håller inte med om att den skulle skulle vara anonym. Det är trots allt inte en supersportvagn vi pratar om.

Hade jag haft pengar hade jag köpt den.

#1
Rune Carlsson
2007-04-11 21:17

Detta är en vacker bil inget snack om den saken. För att nämna 80 talet så var faktiskt 222,228 och ghibli riktigt sköna vagna på den tiden. Har haft en 222:a och den väckte uppmärksamhet mot ni tro (på gott och ont). Då var designen häftig med en tydlig kilform och en behövlig injektion då Maserati redan hade tappat magin som Anders pratar om. Faktum är att många fann denna bil då som otroligt exotisk och jag hade vänner som skippade BMW´n till förmån för en Biturbo.

Men som sagt baken är som smaken:-)

#1
Philipp Klement
2007-04-12 21:33

Tycker lite som anders att det är tråkig att bilen påminner allt för mycket om andra bilar (ex honda s2000,lite merca och bmw) och bli för det lite tråkig då man på något sätt redan är van med de linjer.förstår mig inte fel,jag tycker att det är en snygg bil och i verkligheten är den helt säkert ännu finare (som med alla maserati bilar) men jag hade också förväntad mig nått lite mera exotiskt/nytt än något som skulle har passat mera typ 2001.men det är nog för att jag egentligen skulle vilja ser en efterföljare till MC12. så jag kan byter min 222 mot nått roligt :o)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.