Foto: Maria Nordqvist, SMC
Foto: Maria Nordqvist, SMC

Motorcykelvänliga vägräcken testas

Publicerad 2012-07-06 07:54
Nyheter

Trafikverket gör ett försök med motorcykelvänliga vägräcken i Åkersberga, Botkyrka och Jönköping.

Motorcyklister är en utsatt grupp när de hamnar i trafikolyckor. En av bovarna i dramat är vägräcken, som orsakar ett av tio dödsfall i motorcykelolyckor.

Nu är möjligtvis en lösning på väg. Trafikverket har invigt ett 60 meter långt motorcykelvänligt vägräcke utanför Åkersberga. Det är ett av tre räcken i Sverige, de andra testas i Botkyrka och Jönköping, som ingår i ett test där man undersöker hur räcket fungerar i praktiken. Teststräckorna har valts ut tillsammans med Sveriges Motorcyklister.

– Allra viktigast för att höja säkerheten är att hålla hastighetsgränserna och att motorcyklarna har låsningsfria bromsar. Men räckenas utformning kan också bidra och är något vi behöver titta närmare på, säger Ulrika Honauer, Trafikverkets ställföreträdande regionchef i Stockholm.

Undersöker hur skyddet fungerar
Räckena är utrustade med ett så kallat underglidningsskydd, som är till för att förhindra att motorcyklister glider in under räcket vid olyckor. Trafikverket ska nu undersöka hur skyddet fungerar, samt hur det påverkar vinterväghållning, småviltpassage och reparationer.

46 motorcyklister omkom i trafikolyckor i Sverige under 2011. I två av tre dödsolyckor var motorcykelns hastighet högre än vad som tillåts.

Diskutera: Hur ser du på testet av underglidningsskydd?

Nyheten är via Vi Bilägare.

Artikeln har
1
kommentar

Jag kan inte fatta att det tagit så här lång tid att ens börja försöka anpassa räckena för att skydda motorcyklister bättre!

Skriv ny kommentar

Skriv ny kommentar

  • Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas publikt.
Genom att skicka detta formuläret, så accepterar du Mollom integritetspolicy.
Senaste nytt

Klicka här för att se hela listan med återförsäljare av tidningen Classic Cars. Vi finns hos 1418 handlare runt om i landet. Hoppas att du hittar en nära dig! 

Följ Automobil på Facebook

Få vårt nyhetsbrev gratis

Klassiker från Klassiker

Picnic UK style

Logga in för att kommentera