Bild
Nästa artikel
Motorcykelvänliga vägräcken testas

Motorcykelvänliga vägräcken testas

Nyheter

Trafikverket gör ett försök med motorcykelvänliga vägräcken i Åkersberga, Botkyrka och Jönköping.

Motorcyklister är en utsatt grupp när de hamnar i trafikolyckor. En av bovarna i dramat är vägräcken, som orsakar ett av tio dödsfall i motorcykelolyckor.

Nu är möjligtvis en lösning på väg. Trafikverket har invigt ett 60 meter långt motorcykelvänligt vägräcke utanför Åkersberga. Det är ett av tre räcken i Sverige, de andra testas i Botkyrka och Jönköping, som ingår i ett test där man undersöker hur räcket fungerar i praktiken. Teststräckorna har valts ut tillsammans med Sveriges Motorcyklister.

– Allra viktigast för att höja säkerheten är att hålla hastighetsgränserna och att motorcyklarna har låsningsfria bromsar. Men räckenas utformning kan också bidra och är något vi behöver titta närmare på, säger Ulrika Honauer, Trafikverkets ställföreträdande regionchef i Stockholm.

Undersöker hur skyddet fungerar
Räckena är utrustade med ett så kallat underglidningsskydd, som är till för att förhindra att motorcyklister glider in under räcket vid olyckor. Trafikverket ska nu undersöka hur skyddet fungerar, samt hur det påverkar vinterväghållning, småviltpassage och reparationer.

46 motorcyklister omkom i trafikolyckor i Sverige under 2011. I två av tre dödsolyckor var motorcykelns hastighet högre än vad som tillåts.

Diskutera: Hur ser du på testet av underglidningsskydd?

Nyheten är via Vi Bilägare.

Taggar: Nyheter, Hem

Kommentarer

#1
Stone_swe
2012-07-29 23:38

Jag kan inte fatta att det tagit så här lång tid att ens börja försöka anpassa räckena för att skydda motorcyklister bättre!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.