Bild
Nästa artikel
SCOOP: Här är Saabs dieselhybrid

SCOOP: Här är Saabs dieselhybrid

BILSPIONERI

Automobil har precis besökt Trollhättan. Uppdraget var att returnera den 9-5 Aero vi haft på test. Som bonus fick vi syn på en dieselhybrid.

Efter en skön färd från Stockholm anländer undertecknad och Oskar Carlquist till Trollhättan. Vi ska lämna tillbaka testbilen och vända tillbaka mot Stockholm i följebilen.
Det tillhör god ton att returnera en testbil nytankad, så vi rullar in på en mack i direkt anslutning till fabriken. Där är vi inte ensamma, det är Saab 9-5 och det är Saab 9-3 precis överallt.

En 9-3 fångar min uppmärksamhet eftersom den blir dragen till pumpen av en 9-5. När bilen ska tankas går andreföraren ut och öppnar bagaget.
Jag hinner notera en rejäl samling batterier och aggregat men min mobilkamera är inte tillräckligt snabb för att detta ska fastna på bild.
Jag går närmare och ser skylten i bakre sidorutan. ”Hybrid” står det och nu börjar det bli riktigt intressant. När tankningen är avklarad startas bilen och det blir tydligt att det är en dieselmotor som håller på att anpassas för hybridteknik.
Jag slår genast upp bilen i fordonsregistret och mycket riktigt är det en diesel. Den har automatlåda, kom i trafik i april 2007.
Utvecklingen har pågått länge. Redan november 2007 siktade Svenska Dagbladets reporter en vit 9-3 SportCombi med kombinationen diesel och hybrid.
”Vi utvecklar hybridteknik för olika slags motorer", sa Magnus Wall, chef för utvecklingslaboratoriet vid denna tidpunkt till SvD.
Sedan dess har mycket hänt med Saab. Men det är glädjande att konstatera att man arbetar vidare med detta projekt. Med tanke på hur länge arbetet pågått borde man snart kunna vara klara.
Roligt om Saab kunde få ligga i framkant nu. Världens första dieselhybrid blir Peugeot 3008 HYbird4 som börjar säljas under 2011. Häng med nu, Saab!
 
Taggar: Nyheter, Hem
SCOOP: Här är Saabs dieselhybrid

Kommentarer

#1
David Blumberg
2010-10-26 09:42

Grymt kul att se hur mycket Saab har på gång nu när bojsänket GM är borta :D

#2
Lance
2010-10-26 10:16

Dieselhybrid? Betyder det att 9-3an har en dieselmotor och 9-5an som bogserar den har bensinmotor?

#3
Erik J.
2010-10-26 13:58

Nej, den laddas via cigarettändaruttaget från 9-5:an fattar du väl! Kan du inget om bilar?

#4
Bengt-Birger Bäverhielm
2010-10-26 23:15

Får bilar ha cigguttag nuförtiden? Jag trodde att de ersatts av broccolihållare för den moderne bilföraren, självklart sittandes på sin fullkornsklädsel njutandes den prestanda som bara kan vara resultatet av lågfettssmörad knäckebrödsdrift.

#5
Martin Berglund
2010-11-12 16:20

OJ! vad glad jag blir att få läsa detta om SAAB!
LYCKA TILL KÄRA ÄLSKADE SAAB!!!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.