Bild
Nästa artikel
SSC snabbare än Bugatti Veyron?!

SSC snabbare än Bugatti Veyron?!

Rekordslakt

Kampen mellan Bugatti och amerikanska SSC går vidare. SSC Ultimate Aero II är ritad av Saabs nye designer och ska knäcka 440 km/h-vallen.

Toppfartsduellen mellan Bugatti och amerikanska SSC fortsätter. Bugatti Veyron Super Sport, specialversionen trimmad till 1 200 hk,  rankas sedan i somras som världens snabbaste serieproducerade bil, med något över 431 km/h i toppfart. Därmed slogs SSC:s rekord, vars Ultimate Aero klarade drygt 411 km/h i sitt försök att slå det dåvarande rekordet, 406 km/h, som Bugatti Veyron i sin första version med maxeffekten 1 001 hk klarat. 

Snart ska SSC ge igen, den här gången med den helt nyutvecklade och av utseendet att döma ytterst aerodynamiska Ultimate Aero II. Bilen har formgivits av Jason Catriota, nytillträdd som Saab:s designansvarige.

Målet är att Ultimate Aero II ska klara drygt 442 km/h, eller 275 miles per hour. Det ska ske dels genom att bilen är väldigt lätt, bara 1 180 kg (mot ca 1 900 kg för Bugatti), dels genom att den dubbelturboladdade V8-motorn på 6,8 liter ger inte mindre än 1 350 hk. Varvvillig är motorn också, rödmarkeringen finns vid 9 000 r/min. Lägg upp 970 000 dollar och Ultimate Aero II är din.

Det blir inte bara hyfsad fart för pengarna, Ultimate Aero II är fylld av spännande konstruktionsnyheter. Fälgarna är till exempel världens första som utförts i ett helgjutet stycke kolfiber. De väger bara knappt sex kg styck.

När rekordförsöket ska ske är inte avslöjat.

Taggar: Nyheter, Hem

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.