Bild
Nästa artikel

A-sprint

Så går det till!

 


DU VILL VETA Knixig körning - hur snabbt går det?
VI BERÄTTAR Hur bilen klarar ett körprov där det krävs hårda inbromsningar, tuff acceleration och ständigt modulerande av gaspådraget. I kombination.


A-sprinten är inte bara förbålt rolig att köra, den är även extremt avslöjande eftersom den innehåller så många moment för bilen att hantera: acceleration, bromsning, ren kurvkörning, rak slalom, bromsning in i kurva och acceleration ut ur kurva. Vi börjar med stående start, vänder i öglan, tillbaka samma väg och tvärnitar tills bilen står helt stilla.

TITTA EFTER!
Diagramkurvan anger bilens hastighet i banans alla partier. Den djupa dalen mitt på diagramkurvan är den långsamma vändningen (öglan).

Porsche 997 Carrera S
Hög hastighet i alla partier tack vare bra grepp och god hanterbarhet. I kurvans sista parti kan man se hur föraren ömsom släpper gasen och ger gas för att balansera bilen runt konerna.

Audi A4 2,0T S-line Quattro
Lägre hastighet än Porsche i alla partier. Kämpar mot sin understyrning.

Ford Mustang GT
Presterar långt ifrån sportbilsnivå. Mellan 1 600 och 18 00 meter utnyttjar Audi och Porsche gasuppsläpp för att knixa sig runt konerna. I Mustang är man tvungen att hålla jämn gas för att inte skapa en tidskrävande sladd.

Taggar: Slask
A-sprint
A-sprint

Kommentarer

#1
Fredrik Vetander
2008-03-13 00:47

Hej!
Jag och Roger Åsell vill lägga en A-sprint bana på kommande slalom inom Porschekluben. Men hittar inte vart man hämtar måtten?

Vi i klubben är EXTREMT intresserade att besöka er när ni genomför ett A-test samt även ett kort besök på redaktionen =)

Vi kan skriva ett reportage i klubbtidningen Porsche Ägaren om besöket o därmed marknadsföra lite.

Vad säger ni?
Bästa hälsningar/
Fredrik Vetander, Västerås

#1
Lars Kleppe
2008-03-22 14:20

Hej,

Hittade måtten på A-test, så går det till, men jag får inte till måtten i slutöglan. Kan man få x och y koordinater för hela banan istället för avstånd mellan koner så går det bättre?

Lars

#1
Jonas Jarlmark
2008-03-25 10:21

Hej Fredrik och Lars,

Som Lars såg fanns måtten på:
"A-Test > Så A-testar vi" i högra kolumnen under "Ladda ner".

Dessutom kommer en koordinatlista på mailen till er båda så kan ni dubbelkolla avstånden.

/ Jonas Jarlmark

#2
Moreno
2013-07-12 22:36

Weronica skriver:c5h, vad fina! Jag satt just och hade e5ngest f6ver att inte ha hinnut gf6ra mina egna etiketter som jag alltid gf6r Tack! Nu kan jag trycka pe5 print och ta en lussebulle till!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.