Bild
Nästa artikel

ITALIENSK PASSION I JAN-ERICS VITRINSKÅP

PLAYGROUND * LÄSARNAS LÄCKRASTE LEKLÅDOR

Jan-Eric Lindblom har ett hjärta som klappar för den italienska bilkulturen, så när nostalgin slog till och han började samla på modellbilar var urvalet enkelt.

Blev lite konfunderad då jag läste ledaren i Automobil 3.08 om Corgibilar med plasthjul. Och Majorettes bilar vet jag inget om, de fanns inte när jag lekte med bilar.

På min tid - 1950-talet - hade Corgi, Dinky och Tekno
gummihjul. Jag har minne av att en bil rullade särskilt mjukt och tyst, närmare bestämt en svart Mercedes 180 Taxi (Bullmersa) av märke Tekno.

Tekno var ett strå vassare

än Dinky och Corgi när det gäller kvalitet, men Dinky billigast för oss "knallkorkar". Corgi kom först med nyheter som rutor och fjädring, sedan blev det ju öppningsbara motorhuvar, koffertluckor och dörrar.

Till min stora förtret har jag inte kvar någon av min barndoms 1:43-modeller. De flesta gav jag bort till en kvinnlig arbetskamrat i mitten av 1960-talet. Hon hade fått en son och efterlyste leksaker.

Ett tiotal särskilt fina bilar sparade jag visserligen, men de sålde på i slutet av 1970-talet till salig Gunnar Söderblom i Göteborg.

I 45-årsåldern slog nostalgin

till och jag började köpa modellbilar igen. Nu har jag två vitrinskåp fyllda med bilar av ett 15-tal olika fabrikat (Schuco, Distler, JNF med flera). Jag har även samlat på mig en hel hög gamla Dinky, Corgi och även någon Tekno.

Den enda leksaksbil jag till slut hade kvar är en Mercedes W196 (Formel 1), tysk plåtbil med batteridrift och styrning via wire. Till och med originalkartongen är i fint skick, och den här tänker jag nog inte sälja.


Jag har även köpt nytillverkade 1:43-modeller, det finns många välgjorda till både skapliga och mycket höga priser. De mest prisvärda tycker jag är tyska Minichamps (baspris 360 kronor).

Har även några handgjorda RobEddie

Volvomodeller. De är dyra (700-1000 kronor), men tillverkas bara i serier om 400-500.

Har även köpt på mig några 1:18-modeller, bland annat sju Ferrari, två Lamborghini, en Maserati, Aston Martin, BMW Z8, McLaren F1, fem Shelby, två Mercedes, fyra Alfor…

Just Alfa Romeo är "mitt märke", har cirka 80 bilar i 1:43. Och märk väl - inte en enda Porsche!

En "Bertone-coupé" har jag ägt på riktigt, så den är favorit i samlingen också, har flera stycken.
JAN-ERIC LINDBLOM

PS. Visst ja - en Porsche har jag faktiskt i samlingen! En 356 A Spyder i plåt från tyska Distler, skala 1:18 med batteridrift och växellåda. Jag kom över bilen för drygt 15 år sedan av en arbetskamrat som samlade på modelljärnvägar. Han hade fått bilen ny 1954 och den hade stått på ett bord i familjens sommarstuga i 30 år… Jag fick köpa den för en ringa peng, men den var inte riktigt komplett. DS.
HAR DU EN ROLIG MODELLSAMLING?

Har du en rolig modellbil? Rent av en hel samling?

Mejla dina bilder och gärna korta, beskrivande texter till red@automobil.se.

Barndomens leksaksbilar är lika välkomna som vuxenlivets ädelsamling.

Taggar: Slask
ITALIENSK PASSION I JAN-ERICS VITRINSKÅP

Kommentarer

#1
LUCIANO
2011-12-15 14:02

Dear Jan,
congratulation for your beautifull Alfa Romeo collection. I'm Luciano from Italy and I'm an Alfa collector too. I have in my collection more than 300 Alfa models. I would like to contact you for have some information about some of your models here descripted. If you want you can contact me on my email address: primoluciano@hotmail.com. Thanks and ciao from Italy.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.