Bild
Nästa artikel

Joakim Lundberg & Marco Manieri - Coupé-killar

Entusiasterna - Automobil 9.05

Skivproducenten Marco Manieri tog körkort och kom på att han inte passade i en vanlig bil. Nu står det en Fiat 850 Sport Coupé i garaget. Samma modell som kompisen Joakim Lundberg fastnat för. Nästan samtidigt.

Fiat 850 Sport Coupé låter kanske inte som världens hetaste åk. Inte om man räknar körglädje i höga hästkraftstal och låga accelerationstider. Men är kravet tuffa linjer i litet format och sportigt utformad förarmiljö ligger modellen genast bättre till.
Marco Manieri och Joakim Lundberg hade helt olika anledningar att välja den nästan bortglömda lilla Fiaten. Nu är båda fast.

Varför blev det just en 850?
- Jag ville bara ha en snygg bil. Jag har alltid varit notoriskt ointresserad av bilar och när jag äntligen tog körkort köpte jag en gammal Nissan. Bara för att ta mig fram. Men den var så ful att alla mobbade mig. I våras bestämde jag mig för något roligare, helst en bil jämnårig med mig. Sökte på årsmodell och den här dök upp på nätet i helt rätt färg och allt, berättar Marco.
- Jag letade efter något som man kunde ha lite på lek. En hyggligt sportig och rymlig bil som inte tömmer familjens budget och som det går att åka på lugnare banträffar med, säger Joakim som också kör Mazda Miata och en Vespa GL 150 1965. Men den här ska jag lära mig meka med.
 
Hur tuff är den egentligen?
- Utseendet är perfekt. Den ser liksom så glad ut fram samtidigt som bakpartiet är så himla fränt. Till och med grabbarna i The Ark, som absolut inte gillar bilar, tycker min Fiat ser tuff ut när den står utanför studion. Det är en sån bil folk inte kan låta bli att le åt, säger Marco, som även producerat skivor åt Marit Bergman och Cardigans. 850 Sport Coupé passar mig perfekt.     
- Glöm inte att det tävlades med bilen också. Som till exempel den urvassa 1000 OT. I min bil ska jag montera en lägre sportstol på skenor så jag kan köra med hjälm. Sen ska jag utforska det där med överstyrning och se om det går att häva sladdarna, lovar Joakim som till vardags sköter allt som har med datorer att göra åt ett ledarskapsinstitut. Elektronik är förresten något han slipper i Fiaten.
- Det är en av fördelarna med äldre bilar. Man slipper avancerad bränsleinsprutning och elektronisk tändning. Här är förgasare och brytarspetsar, prylar som är lätta att förstå. Det är enkelt och avskalat.


Är det nåt speciellt med just era bilar?
- Att den rullat mest bara runt Ystad. Den såldes ny där och jag köpte den i en liten by alldeles utanför. Han som sålde sa att bilen alltid hållit sig på Ã-sterlen. Men bäst är utseendet. Jag rör mig i indiepop-världen och då är sextiotal alltid rätt. Det skriker sextiotal om den här bilen. Förresten bor min farsa i Italien och berättade att folk börjar leta efter 850 Sport Coupé där också, säger Marco.  
- Jag tittade på din kärra också men jag tyckte det var för mycket jobb med den, säger Joakim. Så jag slog till på en lite nyare, 1971 års modell. Ett helt år fräschare. Måste bara hitta plåtarna som ska sitta under motorn. Utan dem funkar inte kylningen ordentligt så bilen går lätt varm. Men jag ska inte trimma något, tror jag.   

Är ni medlemmar i några klubbar?
- Jag gick med i Fiat Classic Club direkt när jag fick hem bilen. Det är första och enda bilklubben jag någonsin varit med i, säger Marco.
- Där är jag också medlem. Och i Miataklubben och i Scooterklubben, säger Joakim.  

Vilken tävling eller utställning vill ni inte missa?
- Hmm…  
- Svenskt Sportvagnsmeeting på Knutstorp. Förra året regnade det nästan bort men jag höll ut.  

Vilket är den vackraste eller roligaste vägen eller banan?
- Jag gillar att bara köra runt lite. Ut på landet och svänga höger och vänster som det kommer. Man hittar alltid nåt kul då. Förresten fick jag upp bilen i 150 en gång. Det är mer än vad den ska kunna enligt ägarhandboken!
- Jag är bakåtsträvare. Jag gillade Sturup Raceway som den var förut med sin korta sträckning. Det var en kul liten bana, perfekt för små bilar att rasta av sig på. Som våra 850 Sport Coupéer.  

Grattis, full pott på Lotto! Vad skulle ni köpa?
- Inte någon bil i alla fall! Fast det är klart att en Volvo 1800 ES kunde man kanske kosta på sig. Den där bakluckan i glas är inte att leka med.
- Jag har tittat mycket på 850 Spider. Samma teknik som våra bilar fast med en tuff liten öppen kaross signerad Bertone. Alfa Montreal, Alfa Spider i raceutförande, Fiat X1/9 och Fiat 2300 Coupé är i alla fall självklara val. *

Taggar: Slask
Joakim Lundberg & Marco Manieri - Coupé-killar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.