Bild
Nästa artikel

MINIMALA MINISAR

playground * redaktionens favoriter

Barn av 1990-talet behövde nästan pincett och förstoringsglas för att leka med sina bilar. Åtminstone kommer de att behöva sådana attiraljer när de en gång på ålderns höst ska återuppleva sina Micro Machines. Häng med Automobils yngste medarbetare ned i leklådan!

Tänk dig att fälla ihop en halv stad till en buss. Där i gömmer sig 20-talet bilar som små rumpnissar.

Bussen lanserades 1991 och heter "Super Van City". Morfars heltäckningsmatta kunde snabbt bli en biljakt i San Fransisco mellan en jagande Pontiac Solstice och en jagad De Tomaso Pantera.

Även Golden Gate-bron var i miniatyr och polisstationen var alltid full med lagbrytare. Tyvärr saknade arresten siren på taket, men den fanns att köpa som tillbehör.

Det bästa i leken

var när en bil blivit så pass bra gömd inne i berget från jagande otyg, att den glömdes och blev en glad överraskning tre månader senare.

En Micro Machines kunde lätt fraktas i bakluckan på en bil i 1:43, om inte i handskfacket. Så små är de. Fortfarande förundras jag över att de inte slutade i munnen, bland gräs, majspuré och annat gott.

Micro Machines introducerades på

marknaden under sent 1980-tal och lektes med in på slutet av 1990-talet. I min samling har jag förutom alla bilar en snöskoter med hjul istället för matta, tre lastbilar med tillhörande vagnar, två monstertrucks, en fyrhjuling, ett plan från andra världskriget, en pickup med sovloft och två typer av vattenfordon.

Jag hade min stad med mig, aldrig behövdes något mjöl spillas eller mattor deformeras på grund av leken.

I ena utkanten fanns en flygplats, i den andra en biltvätt, i det tredje hörnet en dragrace-strip och i det fjärde en hamn.


Mitt i staden en restaurant

som var insprängd i ett berg. Uppe på berget fanns en utomordentlig plats för lite romantik i en nedcabbad Chevrolet Impala. Det kyssande paret blev antagligen lika förvånat varje gång handbromsen inte fungerade. bland alla vägar och platser är det få som är raka. Tillverkaren av bussen har alltså räknat med aktiv körning.

När allt var klart viktes bussen ihop på ett ögonblick och kördes till sitt skrymsle. En matlåda på fyra hjul, vilket gav den öknamnet "the lunch box". Axelavståndet mäter hela 24 centimeter, på Micro Machines runt 20 millimeter.

Den lilla storleken

på Micro Machines gjorde interiördetaljerna nästan omöjliga att urskilja, däremot var bilarnas övriga detaljrikedom förvånansvärt hög med fina linjespel på bilarna. Men hjulen var ett av elementen som aldrig var i proportion till den övriga bilen.

För den som önskade fanns Micro Machines även med figurer som Indiana Jones och GI Joe. Jag var dessvärre aldrig något Star Wars-fan.

Nu råder modellbilsfeber på redaktionen. Jag letar febrilt efter nya objekt att tillföra samlingen. Jag hittade nyligen dekalerade bilar från Indianapolis 500-serie av årsmodell 1996, för dryga 20 kronor. Huga!

TIPS! Klicka i högerspalten för att komma till Micro Machines Museum. Där finns i stort sett alla lanserade mikrobilar på bild. Inklusive de lite större  i limiterade utgåvan av Macro Minis, jo större än Micro, dessutom Micro Minis (!) ännu mindre än Micro Machines. Att leka under luppen med andra ord.
Taggar: Slask

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.