Bild
Nästa artikel

Nils Fredrik Nyblaeus - Best in Show!

Klassikerägare - Automobil 11.05

Nils-Fredrik Nyblaeus såg som tonåring på språkresa i London i mitten av 1960-talet en Austin-Healey 3000 och fastnade direkt.

Nils-Fredrik Nyblaeus

såg som tonåring på språkresa i London i mitten av 1960-talet en Austin-Healey 3000 och fastnade direkt.
- Det var något alldeles speciellt. Den eleganta karossen, den blå metalliclackeringen och så en riktig cityman som klev ur i kritstreckrandigt och stack sin hoprullade Times under armen. En sådan bil ville jag ha!
Det dröjde nästan 30 år innan han började göra slag i saken och skaffade en MGB »för att lära mig hur man har en engelsk sportbil«. I dag äger Nils-Fredrik tre stycken Austin-Healey. Den enastående bilen i Automobils artikel är en BT7 från 1961, alltså versionen med två diminutiva sittplatser bak och något längre axelavstånd. Den rent tvåsitsiga kallades BN7. Nils-Fredrik köpte bilen i Ludvika 2002, ett exemplar som (i likhet med så många andra) kom från USA till Sverige i början av 1990-talet.
- Den var utan tvekan i fint skick redan då, röd med röd hardtop och svart inredning och i bra originalskick så när som på avvikande färg på underredet.

Före renoveringen

hann Nils-Fredrik och hans fru Nina med att besöka 50-årsjubileet i England, tillsammans med flera andra medlemmar i den svenska klubben.
Bilen hade dock en gång levererats just i den färg Nils-Fredrik sökte. Hos The British Heritage Trust vid museet i Gaydon kan den som söker ursprunget till sin engelska bil få reda på i stort sett allt och Nils-Fredrik skaffade förstås ett sådant intyg.
- När vi började ta oss igenom färglagren visade det sig att bilen lackerats om 13 gånger under sin livstid.
Förutom den blå prisvinnaren finns en »ärrad racer« i garaget också, en 100m (Le Mans) från 1956. Den är lackerad i Healey's amerikanska tävlingfärger; Old English White med Lobelia Blue sidor.
- Den är inte körd på åtta år men gick dessförinnan på tävlingsbanorna runt om i USA sedan 1983. Modellen byggdes i bara 1 159 exemplar. Tävlingsdebuten i Sverige blir nästa sommar. Om du tyckte att den blå bilen lät ordentligt skulle du höra den här!
Trion kompletteras av en helt orenoverad, svart bil med röd inredning, två månader yngre än den blå, i absolut ursprungsskick och med bara 30 000 miles (drygt 4 800 mil) på mätaren. *

Hämtat ur klassikerartikeln om Austin Healey i Automobil 11.05

Taggar: Slask
Nils Fredrik Nyblaeus - Best in Show!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.