Bild
Nästa artikel

Totte Wallin - Entertainer med bilsmak

Entusiasten - Automobil 6.06

Även om Totte Wallin gjort sig ett namn som en underfundig artist vet vännerna att han älskar bilar nästan lika mycket som sin gitarr. Faktiskt är han inne på sin Porsche nummer 21. Den senaste utrustad med Ferrari-emblem.

Från ordvrängande artist som en gång var snubblande nära att kallas folkkär till klurig farbror i radio. Och däremellan den förste att belönas med Povel Ramels Karamellodikt-stipendium. Men för att ta sig mellan alla spelningar och uppdrag har Totte Wallin alltid sett till att köra en rolig bil. Oftast har det blivit Porsche 911.

Varför Porsche?
- Jag har oftast jobbat så intensivt att bilresorna blivit en sorts nöje i sig. Rena avkopplingen. Alltså behövde jag en bil som både var kul och driftsäker. Därför har det blivit mycket Porsche. Nog för att jag har försökt köra annat kul också men de har inte fungerat lika bra som bruksbilar.

Som vadå?
- Hade till exempel en Maserati 222E. Underbar bil på många sätt. Körde den två vintrar på dubbdäck men det gick inte riktigt att lita på den. Man visste inte vad som skulle gå sönder. Och jag hinner inte hålla på och meka. Är förresten inte så intresserad av det heller.  

Vad kör du just nu?
- 911 Carrera Cabriolet från 1990. Himla snygg och skön bil. Framförallt nu när det äntligen kommer lite värme.   

Det där med Ferrariemblem?
- Det är mest på skoj. Det satt en Nardiratt i Maseratin och av någon anledning hade den »Cavalino rampante« i centrum. När jag sålde Maseratin behöll jag ratten och monterade i Porschen. Tänk att kunna titta på den stegrande hästen och veta att motorn alltid startar!
 
Det där var väl lite styggt!
- Jo men jag är rätt luttrad. Hade en Ferrari 308 GTB ett tag och man lyssnade alltid efter konstiga motorljud. Det kom nya hela tiden. Kanske är det därför jag heller aldrig slagit till på någon Lotus Europa. Vågar inte!


Annars har du väl inte dragit dig för uddabilar!
- Nej jag har nog alltid varit lite galen. Ett tag körde jag Saab Monte Carlo av sista årsmodellen som vinterbil. Med V4. Hade Sonettfälgar och rallydekaler. Toppade 140 och lät mig köra om feta BMW-bilar på frihjulet!
- På sommaren var det 356 1957 med sollucka som gällde. De har mycket gemensamt, Saab V4 och Porsche 356.  

Saab och Porsche?
- Enkla ärliga bilar med en härlig mekanisk känsla som ger körglädje på riktigt. Bland annat för att de inte väger så mycket. Och är det nåt som strular är de lätta att fixa. Kan man meka med moppe kan man laga en V4!
- Förresten är jag rädd för alla säkerhetssystem i dagens bilar. Finns det inte en risk att man struntar i om det är lite halt eller regnar och gasar ändå? Man tänker att elektroniken fixar biffen.  

Men Porsche 911 är väl komplicerad?
- Dagens modeller ja. Men jag tycker bäst om de lite äldre årgångarna. Min första 911 var en 1978 års modell jag ägde i början av åttiotalet. Den var blågrön metallic med röd inredning… Jag klistrade dit en dekal: »My Toyota is fantastic«!
- Men det hjälpte inte. När jag körde förbi Porschehandlaren Lasse Jönsson i Karlstad en dag kände han igen bilen direkt. »Förre ägaren köpte en (911) Turbo och körde ihjäl sig!«, berättade han.

Men ni blev vänner ändå.
- Absolut! Jag fick till och med vara co-driver med Lasse i hans Porsche 904 GTS. Vi körde gammelbilsrallyn ihop och vann faktiskt rätt ofta. Vilken sång det var i den bilen!
- Apropå sång skulle jag vilja rekommendera alla 911-ägare att lyssna på Jussi Björling. Precis som han en gång var duktig på att överrösta orkestern är han också en av få på skiva som kan överrösta en boxersexa. Och man kan ju testa och själv leka dirigent med gaspedalen…

 Är du med i några (bil-) klubbar?
- Inte just nu. Men jag har varit med i 356-klubben till och från.

Har du någon favoritväg?
- Gamla E4 söderut från Vikingstad ner mot Gränna. Helst under lågsäsong. Runt Omberg blir det nog som bäst. Skånska småvägar är inte heller fel.   

 Grattis, du får en miljonsäljare! Vad skulle du köpa?
- Porsche 356 Speedster. Den har alltid varit min favorit. *

Taggar: Slask
Totte Wallin - Entertainer med bilsmak

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.