Bild
Nästa artikel

Valentino Balboni - testförare Lamborghini

Intervju - Automobil 6.06

»Om jag har världens bästa jobb? Kanske det...«

Valentino  Balboni, testförare hos Lamborghini, hur fick du världens bästa jobb?
- Jag började jobba på Lamborghini redan 1968 som mekaniker och jag har alltid varit galen i bilar. Så fort det fanns tillfälle körde jag bilarna runt fabriksområdet och till slut blev fabrikschefen galen på mig. Jag sade att jag ville bli testförare och fick börja träna under cheftestföraren Bob Wallaces uppsikt 1973.
Har du tävlat på egen hand?
- Aldrig. Jag följer grundaren Ferruccio Lamborghinis tankar om att aldrig hålla på med racing. Jag vill koncentera mig på arbetet i stället.
Hur ser du på konkurrenterna?
- Vi testkör alla konkurrentbilar och jag tycker att Ferrari är den enda riktiga konkurrenten. De har samma historiska arv och samma kvaliteter som Lamborghini. Sedan är det ju den  personliga rivaliteten mellan Enzo Ferrari och Ferruccio Lamborghini.
Vilken är den viktigaste egenskapen när ni utvecklar en ny Lamborghini?
- Bilen ska vara enkel att köra. Kunderna måste kunna njuta av kraften i bilen utan att vara rädda att köra av vägen. Nuförtiden har man ju elektroniska hjälpmedel, men eftersom man kan stänga av dem är det viktigt att grundsättningen i bilen är sund.
Vilken modell är din personliga favorit?
- Alla modeller! Fast Miura var den första bil jag var med att utveckla och man glömmer aldrig sin första kärlek. Jag tyckte Countach såg konstig ut när den kom och det tog ett bra tag innan jag vande mig. De gamla bilarna hade ram och var rätt veka i chassit. Det gjorde det svårt att finslipa vägegenskaperna på dem.
Var sker utvecklingen, på bana eller på allmänna vägar?
- Nuförtiden sker det mesta på banor som Nürburgring och Nardo, men förr i tiden var det vägarna kring Sant' Agatha som gällde. Då fanns det inga hastighetsbegränsningar att tala om och inte heller så mycket trafik. Jag såg också till att ha goda relationer med polisen och den lokala befolkningen. Det är viktigt att de stödjer vad vi håller på med.
Hur var det när Audi tog över företaget?
- Från börjar var Lamborghini ett litet familjeföretag och den kulturen har levat kvar. Jag har varit med länge och varit med och byggt upp företaget. När Audi tog över fick vi betydligt mer resurser till utveckling och med dem i ryggen fick vi också en helt annan förhandlingsposition gentemot underleverantörerna. Men Audi har också förstått vår kultur  och vi har fått fortsatt stor självständighet.
Har du världens bästa jobb?
- Alla säger det. Bilar är min passion och jag lever för mitt jobb. Så de kanske har rätt. *

Taggar: Slask

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.