Bild
Nästa artikel

VI KÖR 80-TALETS LÄCKRASTE KONCEPTBIL!

KLASSIKER SAAB EV-1

Varva ner efter Träffpunkt 80 med att läsa historien om Saab EV-1 - konceptbilen som blixtrade på all världens biltidningsomslag våren 1985. Automobil har kört Saab-museets tuffaste bil!

1985 hade Saab just sjösatt 9000-modellen - den första helt nya bilen sedan Saab 99. Därför slog det ned som en blixt när Saab dessutom drog täckelset av konceptbilen EV-1 vid bilsalongen i Los Angeles samma år.

Sedan dröjde det 16 år innan Saab på nytt gjorde en officiell konceptbil, vilket säger en del om hur dyrt och krävande experimentverksamheten är.

I synnerhet som Saab med EV-1 gjorde arbetet grundligt: till skillnad mot de flesta andra konceptbilar är den här röda sportvagnen fullt körbar. Karossens former är utprovade i vindtunnel (inte bara ögongodis alltså!) och motorn seriöst trimmad till cirka 285 hästkrafter.

Historien om Sveriges genom tiderna häftigaste konceptbil läser du i nya Automobil (8.07) som utkommer i butik 11 september.

Till dess du har tidningen i din hand kan du ladda ned och läsa artikeln som Automobil skrev när EV-1 var ny 1985 (klicka i högerspalten) samt fundera över varför vi har lagt upp en snutt ur filmen "Pigs in Space" med The Muppets här nedan.

Kommentarer

#1
Martin
2007-09-12 23:57

Visst är EV-1:an läcker. Men den häftigaste konceptbilen som Mellberg byggde var väl ändå den som hette Mayo P1 om jag inte minns fel? Den hade motoriserad ytterbackspegel på förarsidan och ruskigt läcker kasross.

En annan sak jag noterar när jag läser pdf:en med den gamla artikeln är att det är en halv Inka-fälg i mitten-O:et i automobilloggan på förstasidan ! Har det alltid varit det på den gamla Automobil-framsidan?
Missa inte fälgarna på mercan i annonsen på sista sidan i pdf:en heller. Gud vilket årtionde !

#1
Eric Lund
2007-09-15 10:59

Mayo är definitivt en bil vi ska skriva om framöver. Du vet väl att det var Björn Envalls bror, Sune Envall, som skapade den tillsammans med Leif Mellberg? Tidigt 1990-tal vill jag minnas.

Tack dessutom Martin för tipset om "Nerd Watch Museum", en sajt som frossar i gamla digitalklockor. Apropå vinjetten för Träffpunkt 80.

// Eric

PS. Automobil-logon med en halv Saab Inka-fälg i det ena o:et hängde med under större delen av 1980-talet. DS.

#1
Ulf
2008-01-23 19:31

Hej!

Hur når jag Sune Envall samt Leif Mellberg som tillsammans konstuerat elbilen?

#1
Johan E
2008-04-27 17:23

Ulf:

En snabb googling på "Sune Envall" resulterade i denna länk: http://www.pm-pressmedia.se/kreativatjanster.php

Leif Mellberg når du dock inte överhuvudtaget mer, då han gick bort 1993.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.