Bild
Nästa artikel

»Corgi Toys rullade skönt på korkmattan«

Ledare 3.08

Här har du väghållningsupplevelse kvar att bocka av: 1930-talsracer av trä!

Kan du framkalla känslan av hur din favoritleksaksbil var att köra? De små Corgi Toys-bilarna rullade aldrig behagligt på parkettgolv, men desto bättre på korkmattor med lite lagom svikt i.

De franska Majorette-bilarna hade förvisso lika hårda plasthjul som Corgi Toys, men däcken var bredare och framförallt hade Majorettes bilar  fjädring i klass med en Dux-säng. Bekvämt, men ingen skärpa i körupplevelsen.Förresten är det fel av mig

att skriva favoritleksaksbil. Hur ska en enda bil bland de hundratals större och mindre Matchbox, Corgi, Dinky och Majorette (någon Hot Wheels kan jag inte påminna mig) som jagats runt föräldrahemmets golv kunna upphöjas till favorit?

Det vet ju varenda barnunge att favoriterna växlar med humöret, säsongen och målet för lekverksamheten.

Kompisar som bara ville krocka och krascha blev sällan hembjudna fler gånger och hur roligt det än kunde vara att leka tillsammans var bilarna främst mitt privata universum.Steg ett var att arrangera bostadens

alla lösa mattor - de fick inte ligga diagonalt mitt på golven utan rätvinkligt mot väggarna. Fransarna veks upp så att snygga »högersvängarfiler« skapades. Sedan kunde körpassen inledas.

Mest och längst fick nog en Mercedes sl (r107) med hardtop rulla. Den var ur Corgi Toys Junior-sortiment, ljusgrönmetallic med beige inredning.
En polisbil som fick jobba hårt

var tv-deckaren Kojaks bruna Buick Regal 1975 med röd lampa på taket (också Corgi). Antagligen lade den grunden till att jag ännu har en stark faiblesse för 70-talsjänkare med lätt slokig design och breda bakljus.

Och så de finska Volvo-plastbilarna, förstås. Jag hade ett par 264 GL, en 245 GLE från 1979 (nya strålkastarna), en bordeaux-röd 244 Turbo, en gråmetallic 760 GLE, en ljusblå 145, några 240-varianter, till och med en Volvo 66 och en 343. Samt en supersnygg Saab 900 Turbo.

Man skulle kunna tro att tiden med småbilar var förbi när 20-årsdagen av det första körkortet (lätt mc) närmar sig, men eftersom mina föräldrar vet att jag fortfarande föredrar en leksaksbil framför en godispåse blev julen 2007 en höjdare. »Den här kan du ställa i bokhyllan på jobbet.« Jo jag tackar!Om du ännu inte provkört

Playsams 1930-talsracer med ledad bakaxel har du en väghållningsupplevelse kvar att bocka av. Tanken svindlar om vilka varvtider det hade kunnat bli med en lätt stiliserad Auto Union av trä runt Wiltonmattorna!

Nu vill jag veta vilka godbitar som pryder din bokhylla, på jobbet eller hemma. Mejla till mig och berätta (bifoga gärna bilder!).

Mina ser du i artikeln "Bilarna som värmer Erics jobbhylla".
PS. I drygt ett år stod Audi R8-modellen

i min bokhylla på jobbet. Först när jag skulle ta bilderna till den här artikeln fick jag för mig att öppna pappersasken och plocka ut själva plastlådan med modellen. Vad upptäcker jag? Jo, att bilarna kan låta (ljudet av V8:or som dånar runt en bana) och lysa (startgranen, bilarnas inredningar, samt strålkastare och baklampor. DS.

MISSA INTE! Calle Carlquists kåseri om barndomens Hot Wheels-bilar! "Hetaste hjulen i sta'n!" i högerspalten.

Taggar: Kåserier

Kommentarer

#1
Chuku
2012-09-07 09:00

Ja ibland har man se5dana dagar. c5 te4nk va gf6tt det vore de5 om man kunde fe5 le4gga sig under te4cket igen, med choakld och ne5gon bra film det le4ngtar jag efter att fe5 gf6ra!Men du va kul med julfest c5 sicken lyx att kunna fe5 ge5 hem med chefens son bra jobbat de4r Sov gott ve4nnen, KRAM!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.