Bild
Nästa artikel

Här är nya BMW 7-serien!

Mästerstycket från München.

BMW har presenterat nya 7-serien. Automobils Calle Carlquist var på premiären i München.

Det är många nyheter som ska få plats under det eleganta skalet i BMW:s nya 7-serie. Bland annat en ny 3-liters diesel med ett turboaggregat och 245 hk och en förbrukning på bara 0,72 liter milen!

En ny treliters sexa med dubbelturbo och 326 hk är 26 hk starkare än den första, femliters V12-motorn från BMW i slutet av 1980-talet och på toppen av programmet finns tills vidare 750i som får dubbelturbo-V8 på 407 hk.

Inom ett år kommer en V12-version

och den verkliga sensationen lite senare - en hybrid.
Det bekräftade två utvecklingsansvariga för Automobils Calle Carlquist i den storslagna "BMW-staden" BMW Welt.

Det är ett knappt årsgammalt upplevelsecentrum mitt emot fabriken och huvudkontoret och som redan haft en dryg miljon besökare.

Nya 7-serien är drygt 50 kg lättare än motsvarande föregångare, bland annat tack vare aluminium i hela motorn, i tak, dörrar, huvar och skärmar.

Den utgående modellen såldes

i ca 320 000 exemplar. Förväntningarna på den nya är "minst 340 000", säger Thomas Giuliani, marknadsföringsansvarig för 5-, 6- och 7-serierna.

Expansionen ska ske främst i USA, Kina och Japan medan Europa är en mer avstannande marknad för bilar i den här klassen. Livscykeln på nya 7-serien beräknas till sju år, ungefär som tidigare generationer.

- Kunderna i Europa är ofta äldre, medan unga, framgångsrika människor i Kina och Japan har 7-serien som förebild. Det är där expansionen främst kommer att ske, säger Thomas Giuliani.


- I USA väljer 90 procent av kunderna den långa karossen, därför är det viktigt att vi nu kan lansera den direkt.

Nya 7-serien kommer till Sverige

i mitten av november. Förväntat pris för den billigaste versionen, 730d, är ca 700 000 kronor. Men priserna är inte fastställda ännu.

Linjerna är stramare och "mer traditionellt BMW", utan att förta senare års radikala grepp. "Mycket snygg, den här kommer inte att skapa någon debatt alls så som förra modellen gjorde", rapporterar Calle Carlquist.

Utrustningslistan är enorm. Det finns en ny iDrive med mängder av funktioner som är mer lättskötta än förr.

"Suveränt läcker grafik, med mycket 3D-känsla" säger Calle som provat systemet tillsammans med dess utvecklingschef.

"Och nya Head Up-display är klart vettig. Här finns information om vilken hastighet som gäller på den sträcka man just kör, det finns mörkerkamera med personigenkänning/varning, det går att beställa internet i bilen (bara i Tyskland ännu) och mycket, mycket mer. Ett eldorado för den som gillar när det är toppmodernt. Man ska inte behöva försaka något av den moderna infoteknik man har hemma bara för att man kör bil, har BMW resonerat."


Taggar: Nyheter
Här är nya BMW 7-serien!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.