Bild
Nästa artikel

Miljötänk i motorsporten

Motorsport

Motorsport och miljö, hör det ihop? Svensk motorsportindustri samlades för att svara på frågan.

Den gångna veckan innebar tävlingspremiärer i många svenska
motorsportgrenar. Inför detta hölls branschorganisationen Swedish
Motorsport Industry, SMI, en konferens om miljöarbetet inom
motorsporten.

SMI är en sammanslutning för svenska företag som jobbar med motorsport och industrigrenen är större än man skulle kunna tro. Det finns flera svenska världsspelare, till exempel kolfibertillverkaren Textreme som levererar till flera Formel 1-stall och stötdämpartillverkaren Ã-hlins, som med över 200 anställda levererar till all sorts motorsport världen över.

Vad har detta med miljö att göra? Motorsportens aktörer är väl medvetna om att den allmänna uppfattningen inte är att motorsport är miljövänlig. Detta vill SMI ändra på och sedan länge ligger svensk motorsport långt fram i miljöarbetet. STCC kör på miljövänliga bränslen och många arrangemang betecknas som "gröna". Och det är man i princip ensamma om inom Riksidrottsförbundet.

Det som var slående på SMI:s konferens var på hur många områden svensk motorsport och dess tillhörande industri ligger i utvecklingens framkant. Svenska entreprenörer gör spjutspetsteknologi till industri. Alelion Batteries AB tillverkar batterier till elbilar och visade hur eldrift passar motorsporten: elbilar är bullerfria och utsläppsfria, vilket möjliggör inomhusracing.

Batteribyten kan ske i depån under pågående tävling och med den energieffektivitet och vridmomentkurva man får med elmotorer utlovas snabba bilar och låg energiåtgång.


Ã-stgötska Trifilon Technologies tillverkar biokomposit baserat på kolfiber och hampa och med det uppnår man hållfasthetsvärden som överstiger vanlig kolfibers.

Motorsporten måste också utvecklas i mer energieffektiv riktning och där har regelskrivarna ett ansvar. Med varierbar aerodynamik, till exempel, där vingprofiler ändras efter behov skulle spara mycket bränsle. Motorsporten kan ha samma betydelse för miljöteknikutvecklingen som den haft för säkerheten.

I framtiden lär vi se ett brett spektrum av drivmedel och tekniklösningar på motorsportområdet.
Taggar: Nyheter
Miljötänk i motorsporten

Kommentarer

#1
Grace
2012-09-04 22:23

Aw ff6rste5r att de ke4nns jobbigt! Men de kmomer bli bra! Jag har haft Noa i kf6 le4nge nu e5 han kmomer aldrig in och nu verkar de som att vi dessutom flyttar i nov se5 de5 blir de till att sf6ka om. Men ne5nge5ng ska han bf6rja!! Se5 de se5 Hoppas ni fe5r en fin dagKraam

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.