Bild
Nästa artikel

Polisen är allt oftare inblandad i trafikolyckor

NYHETER

Polisens fordon är allt oftare inblandade i olyckor. Nu riktas skarp kritik mot ordningsmakten.

Under perioden mellan 1997 och 2008 rapporterades 1 763 personskador vid olyckor där polisbilar var inblandade. Två polismän omkom och 76 blev allvarligt skadade.

De totala kostnaderna för skadade polisfordon och polismän uppgick under perioden till ungefär 300 miljoner kronor.

Detta har Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet, kommit fram till i sin nya rapport som bär titeln "Polisbilen som aldrig kom fram".

- Jag är skrämd av resultatet av min egen undersökning. Den visar att Rikspolisstyrelsen misslyckats med att få fram bra bilförare. Olyckorna är vanliga över hela landet och inom alla polismyndigheter. Detta hade jag inte väntat, säger han till TT.

Polisen orsakar flesta olyckorna
I 57 procent av olyckorna med personskador var polisbilens förare helt eller delvis ansvarig.

- Polisen ska leda vår strävan att nå nollvisionen på vägarna men det har de inte gjort. Polisen ligger efter och har glömt bort sig själva i det nationella trafiksäkerhetsarbetet, säger Jörgen Lundälv.

Fler polisbilar kraschar
Olyckorna blir också allt fler. Under 2008 inträffade 3 000 incidenter med polisbilar i Sverige. Skadorna uppgick då, under endast ett år, till 45 miljoner kronor.

Hur många som skadades under året är dock oklart.

Krasch under patrullering
Undersökningen visar också att de flesta av olyckorna med polisbilar har inträffat under ordinarie bilkörning och patrullering - inte under biljakter.

Däremot inträffade de två olyckorna med dödlig utgång när polisbilar förföljde andra fordon.


Jörgen Lundälv föreslår i rapporten 13 åtgärder för att komma till bukt med problemen om personskador, kostnader och att polisbilar inte kommer fram.

Några av åtgärderna är en ny förarutbildning, obligatorisk träning i mörkerkörning, årliga kompetenstest såsom de med tjänstevapnet samt att det måste övervägas om alla polismän behöver köra bil.

Diskutera: Hur reagerar du på den nya undersökningen?
Taggar: Nyheter
Polisen är allt oftare inblandad i trafikolyckor
Polisen är allt oftare inblandad i trafikolyckor

Kommentarer

#1
simon 540
2009-12-11 11:01

Jag är inte förvånad. Utbildningen som polisen får i att köra bil är minst sagt bristfällig. Dessutom handlar den till nittio procent om att köra själv på ett avlyst område. När man kommer ut i trafiken och kör blir det därför lite mer komplicerat än tidigare.

#1
Lars Holst
2009-12-14 11:24

Jag tror att det finns ytterligare en förklaring till att polisen är inblandade i så många olyckor, vid sidan om polisens egen bristfälliga utbildning och fortbildning. Jag tror att många av dagens poliser helt enkelt har för dålig körerfarenhet. På slutet av sjuttiotalet, när jag själv tog mitt körkort, tog i princip alla mina kompisar körkort när de fyllde 18 år. Flertalet av oss skaffade dessutom egen bil i samband med detta. Att skaffa sig körkort när man fyller 18 år är inte alls lika prioriterat idag. Jag tror att många av dem som antas till polisutbildningen kommer med ett rykande färskt körkort eftersom detta är ett krav för att komma in på utbildningen. Dessvärre saknar i många fall helt trafikerfarenhet. De skulle följaktligen behöva många fler mil och år innan de är mogna för utryckningsförarutbildningen.
Det vore intressant att veta om de yngre poliserna är överrepresenterade i olycksstatistiken.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.