Bild
Nästa artikel

Porsche Cayenne blir större och snålare

GENÈVE 2010

Porsches globala storsäljare Cayenne har vuxit invändigt och blivit renare. Mest intressant är modellen Hybrid S.

Cayenne kommer i fem olika varianter och största nyheten är S Hybrid. De fem nya modellerna med lika många motoralternativ är utvecklade i enlighet med Porsche Intelligent Performance och har därmed mer kraft till lägre förbrukning, bättre effektivitet och lägre koldioxidutsläpp.

Enligt Porsche själva har förbrukningen sjunkit med så mycket som 23 procent jämfört med föregångarna med motsvarande motoralternativ. De främsta anledningarna är den nya 8-stegade växellådan Tiptronic S samt viktbesparing. Cayenne S är exempelvis 180 kg lättare än sin föregångare, mycket erhållet med hjälp av en ny drivlina och användande av lättare material i konstruktionen. Enligt Porsche skall den lägre vikten inte bara bidra till lägre förbrukning utan även en sportigare körkänsla än tidigare.

Inredningen är helt omarbetad. Nytt är att baksätet kan justeras med 160 mm i längsled, något som det 40 mm längre axelavståndet möjliggjort. Mittkonsolen är mer upprest och tankarna dras åt flyghållet.

Motorn i Hybrid S arbetar tillsammans med en elmotor och ger totalt 380 hk och ett totalt vridmoment på 580 Nm vid låga 1000 r/min. Den tre liter stora bensinmotorn tvångsmatas med hjälp av kompressor och av den totala effekten står denna för 333 hk och elmotorn för 47 hk. Vid kortare sträckor och i låga farter jobbar elmotorn själv. I konstanta farter kan bensinmotorn kopplas bort så länge du håller dig under 158 km/h och allt sköts via en datorenhet kallad Hybrid Manager.

Förbrukning i blandad körning är 8,2 liter per 10 km enligt New European Driving Cycle.


Ã-vriga motoralternativ är V6 diesel på 3,0 liter, V6 bensin på 3,6 liter, V8 bensin på 4,8 liter samt Automobils solklara favorit; V8 med dubbelturbo på 4,8 liter. Turboversionens förbrukning har sänkts med 23 procent jämfört med tidigare. Provkörning kommer.

Säljstart för nya Porsche Cayenne är 8 maj.

Mer om Porsche finner du här!
Taggar: Nyheter
Porsche Cayenne blir större och snålare
Porsche Cayenne blir större och snålare
Porsche Cayenne blir större och snålare
Porsche Cayenne blir större och snålare

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.