Bild
Nästa artikel

LEKSAKSDÅRENS PARADIS FINNS I LOS ANGELES

PLAYGROUND * UTBLICK

Undrar du hur en leksaksbil blir till? Vid Petersen Automotive Museum kan du få svar på den frågan och ditt lystmäte vad gäller småbilar i största allmänhet.

Intet ont anande klev jag runt på Petersen Automotive Museum i Los Angeles härförleden. En fantastisk upplevelse i sig.

Och plötsligt öppnades som tur var inte pärleporten men väl porten till paradiset för en person med faiblesse för bilar i liten skala: en hel avdelning för leksaksmärket Hot Wheels.

Jag hade nu inte alldeles gott om tid tyvärr, för även om Hot Wheels-utställningen inte är stor i kvadratmeter räknat finns ändå mycket att fördjupa sig i.

Exempelvis beskrivs utförligt hur småbilarna kommer till från skiss, via tidig modell till slutgiltig produkt.

Förutom att göra leksaksversioner

av existerande bilmodeller är Hot Wheels specialitet att hitta på egna bilar med dragning åt customhållet. Custom upphöjt till 83, vill säga.

Ett exempel på sjövild Hot Wheels-bil är Twin Mill, med dubbla V8-motorer.

Och om man inte leksaksdåren redan fått dåndimpen får han (för jag vill hävda att det i 999 fall av 1000 är en han som får dåndimpen av sånt här) det garanterat vid åsynen av Twin Mill - i verklig, körbar skala!

Du läste rätt, körbar.

Inför Hot Wheels 30-årsjubileum 1998 byggdes en fullskaleversion av leksaksbilen Twin Mill. Uppdraget gick till den kände custombyggaren Boyd Coddington -  som till allas förvåning gjorde konkurs mitt under bygget.

Twin Mill blev stående i fem år, inte förrän till 35-årsjubileet fullbordades bilen. Läs mer om den fantastiska historien i amerikanska Street Rodder's artikel (länk i högerspalten).


Nu tror du kanske

att jag är en Hot Wheels-addict, men i barndomens leksakslåda hade jag knappt några bilar av det märket alls. Corgi, Matchbox och Majorette dominerade.

Ändå blev det förstås en del kringgående rörelser i museibutiken. Utbudet var inte överdådigt, men där fanns onekligen många godbitar.

Och jag säger bara så här: om du har en original Hot Wheels Twin Mill som du kan tänka dig att sälja till ett pris som inte är alldeles i det blå vet du nu vart du ska vända dig.
ERIC LUND

PS. Missa för allt i världen inte Calle Carlquists kåseri, "Hetaste hjulen i sta'n", länk i högerspalten! DS.
Taggar: Slask

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.