Bild
Nästa artikel

PROV: Volkswagen Scirocco Mk I

En grön historia

Scirocco inledde en formlig revolution hos VW. Framhjulsdrift, lättbygge, läckra linjer - och en stor portion körglädje.

När första generationen Scirocco lanserades på Genève-salongen 1974 var det som efterträdare till Volkswagen Karmann Ghia. Världen hade då nyligen skakats av oljekrisen och Scirocco möttes med positiv kritik för att den var ekonomisk och sparsam med dropparna.

Bilen blev även i övrigt mycket väl mottagen av motorpressen som hyllade den bland annat för sina fina köregenskaper och att den var underhållande att köra. Mycket av nyckeln till Sciroccos goda egenskaper var den otroligt låga vikten, bilen vägde endast omkring 800 kg. Man kunde knappast kalla bilen för övermotoriserad, men tack vare den låga vikten räckte den blott 70 hästkrafter starka motorn ändå till gott och väl för de flesta.

Vid provkörningen av nya Scirocco fanns det även möjlighet att provköra första generationen Scirocco. Den gamla Scirocco är en riktig liten läckerbit och det är inte svårt att förstå varför den blev så väl mottagen. Allt präglas av den låga vikten, vilket ger en delikat lätthet med direkta reaktioner på förarens minsta vink, och detta trots den svaga effekten. Bilen är en fröjd att leka med på krokiga vägar och är oerhört lättkörd. Den är konsekvent understyrd och när man pressar den hårdare börjar den försiktigt att vika sig över det yttre framhjulet. Gränsen för bilens förmåga nås fort och kanske är det ytterligare en förklaring till varför man har så kul bakom ratten.

Den första generationen Scirocco tillverkades mellan 1974 och 1981, generation två mellan 1981 och 1992. Totalt hann det produceras mer än 800 000 bilar. Efterträdare till Scirocco och den som förde kupétraditionen vidare blev modellen Corrado, trots att modellerna tillverkades parallellt under några år. Corrado var en besvikelse försäljningsmässigt och produktionen lades ner 1995.

Taggar: Test/Prov

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.