Bild
Nästa artikel

Audi A6 Avant – alla bilder och fakta

PREMIÄR

Här är nya Audi A6 Avant. Kombin är lättare än tidigare, har snålare motorer och bjuder på mer komfort. Här i september.

Efter sedanen lanseras nu kombivarianten av Audi A6, den fjärde generationen i ordningen. Med en längd på 4,93 meter, bredd på 1,87 meter och höjd på 1,46 meter har bilen samma dimensioner som tidigare. Endast en extra centimeter har kommit bredden till godo.

Framaxeln har dock flyttats fram 71 millimeter, vilket ökar axelavståndet från 2,84 meter till 2,91 meter. Resultatet blir enligt Audi bättre viktfördelning och större utrymmen i kupén.

I fronten dominerar den stora så kallade ”single frame”-grillen, som nu fått sina övre hörn inslagna. Strålkastare med karaktäristiska lysdioder, alternativt xenon, är tillval. Audi beskriver taklinjen som låg och fallande, ett grepp för att ge bilen sportiga proportioner.

Som standard rullar nya A6 Avant på 17-tumshjul med nya fälgar. Dimensioner upp till 20 tum går att kryssa för i tillvalslistan.

För att göra bilen lättare har Audi ersatt den traditionella stålkonstruktionen med vad man själv kallar en aluminiumhybridkaross som till en femtedel består av komponenter tillverkade av nämnda material. Beroende på motoralternativ är bilen 70 kg lättare än föregångaren.

Ytterligare en nyhet är den elektriska bakluckan som kan öppnas med en fotrörelse under den bakre stötfångaren, praktiskt för den som har händerna fulla. Liksom i den utgående modellen kan 565 liter stuvas in i bagageutrymmet och 1 680 liter när baksätet fälls ned.


Om man jämför med konkurrenterna kan man konstatera att utrymmet varken är störst eller minst i klassen: BMW 5-serie Touring (560, 1670), Volvo V70 (555, 2 042), Mercedes E-klass Kombi (695, 1 950) och kommande Saab 9-5 SportCombi (527, 1 600). När det gäller dragkapacitet klarar nya Audi A6 Avant upp till 2 100 kilo.

Utbudet av motorer omfattar två bensinare och fyra dieslar i effektspannet 177 till 313 hästkrafter. Lägst förbrukning erbjuder 2,0 TDI med 177 hästar och manuell växellåda som nöjer sig med 0,5 liter/mil, med ett CO2-utsläpp på 132 gram/km.

Den som vill ha en kraftigare diesel får snegla mot 3,0 TDI som levereras med 204, 245 eller 313 hästkrafter. På bensinsidan finns 2,8 FSI på 204 hästar och kompressormatade 3,0 TFSI som ger 300 hästkrafter.

Med hjälp av teknik som start/stopp, energiåtervinning och ett system som snabbt får upp kylvattnet och motoroljan till rätt temperatur har förbrukningen i genomsnitt kapats med 18 procent jämfört med föregångaren.

Kraften skickas till hjulen via en sexväxlad manuell låda, sjustegad automatlåda, dubbelkopplingslåda eller snabbväxlande Tiptronic med åtta steg. Permanent fyrhjulsdrift med kronväxeldifferential är tillval, liksom sportdifferentialen som fördelar kraften mellan bakhjulen.

Chassiet kan i sin tur justeras i fyra lägen: ”Comfort”, ”Auto”, ”Dynamic” och ”Individual”. Den som inte förblindats av alla tillval kan överväga att betala extra för adaptiv luftfjädring för att kamma hem ytterligare komfortpoäng.

I kupén noterar vi bildskärmen på sju tum som kan fällas ned i instrumentpanelen. I standardutrustningen ingår också automatisk luftkonditionering, elektrisk parkeringsbroms, farthållare och regnsensor. Motorn startas med knapp. Bland tillvalen finns bland annat vindruteprojicering, tillgång till trådlöst internet samt infotainmentsystemet MMI Navigation Plus.

Nya Audi A6 Avant lanseras i Sverige under september. För 2,0 TDI på 177 hästkrafter startar priserna på 354 000 kronor.

Taggar: Nyheter, Hem, Audi, Audi A6

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.