Bild
Nästa artikel

Audi Q3 officiell

PREMIÄR

Mellan de stora bilsalongerna väljer Audi att avtäcka nya kompakta Q3. Bilen kommer till Sverige i oktober.

Nu blir det trångt i Audis suv-familj. Jätten Q7 och mellanstora Q5 får sällskap av Q3. Designmässigt är det milt uttryckt inga överraskningar. Nykomlingen beskrivs nog bäst som en Q5 i skala 1:1,5. Bilen är 4,39 meter lång, 1,83 meter bred och 1,6 meter hög – takreling inräknad. Axelavståndet nämns inte det första pressmeddelandet men eftersom Q3 bygger på VW Tiguan kan vi fastslå att det är 2,60 meter mellan axlarna.

Redan från start erbjuds S line-paketet som ger en lite argare front tack vare annorlunda utformning på partiet kring dimstrålkastarna. En annan sak värd att notera är att Audi verkar överge de karaktäristiska pärlbanden av lysdioder i strålkastarna. Varselljusen består visserligen fortfarande av lysdioder, men inte längre lika tydligt markerade.

Fyra motoralternativ erbjuds från start, två bensinmotorer och två TDI-motorer. Alla är fyrcylindriga med 2,0 liters cylindervolym och direktinsprutning, turboladdning, start-och-stoppsystem samt energiåtervinning.

2,0 TFSI ger 170 eller 211 hästkrafter. Den senare accelererar Q3 från noll till 100 km/h på 6,9 sekunder och ger en toppfart på 230 km/h. 2,0 TDI är vid lanseringen tillgänglig med 177 hk, 140-hästarversionen kommer lite senare. I kombination med framhjulsdrift har 2,0 TDI 140 en snittförbrukning på mindre än 5,2 l/100 km.

Båda bensinalternativ samt 2,0 TDI 177 kommer med quattro fyrhjulsdrift.


2,0 TDI 140 och 2,0 TFSI quattro 170 kommer med sexväxlad manuell låda. De två starkare motorerna får istället sjuväxlad dubbelkopplinslådan S tronic. När föraren väljer effektivitetsläget i Audi drive select (tillval), kopplar S tronic ur kopplingen då bilen rullar vilket gör att den ”rullar fritt”. Detta för att förbättra bränsleekonomin.

Q3 är grundutrustad med 16-tums lättmetallfälgar skodda med däck i dimensionen 215/65. Markfrigången uppges till 170 millimeter. De starkaste versionerna får dra släp på upp till 2 000 kg. Bagageutrymmet sväljer 460 liter och växer till 1 365 liter när det delade, bakre ryggstödet fälls.

Interiörens grundlayout är hämtad från VW Tiguan. Som sig bör är Q3 något lyxigare och kan fås med centrerad färgskärm på sju tum. Det finns många multimedialösningar. Bland annat kan Audi connect ge Internet och trådlöst nätverk (WLAN) som gör det möjligt att koppla upp alla mobila enheter i kupén enheter under resan.

Vill du se Audi Q3 med egna ögon snarast får du åka till bilsalongen i Shanghai som öppnar 21 april. Till Sverige kommer bilen i oktober men försäljningen startar redan i juni. Priserna är inte klara men det tyska grundpriset är 29 900 euro.

Taggar: Nyheter, Hem, Audi

Kommentarer

#1
Roger_Skageström
2011-04-19 21:42

Den ser för sorglig ut. Både bildligt och bokstavligt talat. Framlamporna är snygga, men resten... Fabia kombi?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.