Bild
Nästa artikel

Råstarka Audi A1 Clubsport quattro

KONCEPT

Årets träff vid Wörthersee bjuder som vanligt på en konceptbil från Audi. Här är 503 hästar starka A1 Clubsport quattro.

Varje sommar träffas VW-gruppentusiaster vid österrikiska Wörthersee. Tusentals Audi-, Skoda-, Seat-, och VW-ägare sluter upp till jätteträffen.

På senare år har tillverkarna tagit träffen på stort allvar, här får man rejäl uppmärksamhet om en konceptbil visas. I år har Audi med sig A1 Clubsport quattro.

Motorn har hämtats från TT RS och RS3, det är alltså den raka femcylindriga motorn på 2,5 liter. Men effekt har höjts från 340 hk till 503 hästkrafter och vridmomentet är rejäla 660 Nm.

Ny turboladdare, ny intercooler och nytt avgassystem ingår i uppdateringspaketet. Notera också att avgasröret mynnar ut på sidan, precis framför bakhjulet. Ett arv från A4 DTM.

Bilen har genomgått en rejäl bantningskurs och väger in på 1 390 kg. Det gör att sprinten till 100 km/h går på 3,7 sekunder, och efter bara 10,9 sekunder nås 200 km/h. Kraften når de fyra hjulen via den sexväxlade manuella lådan som finns i TT RS och RS3. Av outgrundlig anledning är bilens toppfart elektroniskt begränsad till 250 km/h. Det kan ställa till det lite för den som är tävlingssugen…

Det finns gott om läckra detaljer. Bilen är målad i en matt vit färg som heter Glacier White. Detta matchar taket som utfört i kolfiber, inget foliering här alltså. Takstolparna är dock lackerade i svart.


Notera också den aggressiva fronten med nya luftintag, som följs av luftutsläpp på motorhuven. Karossen är breddad 60 mm jämfört med vanliga A1.

Även insidan är hårt upprensad. Här hittar vi skalstolarna från R8 GT, som förövrigt även fått släppa till backspeglarna.

Träffen i Wörthersee pågår 1-4 juni, så skynda dig ner.

Taggar: Nyheter, Hem, Audi, Audi A1

Kommentarer

#1
Roger_Skageström
2011-05-31 22:18

Intressant att den även efter banting fortfarande är tyngre än min Mazda6 ;)

Men får nog erkänna att det är en frän liten bil. Kul med matt VIT färg för en gångs skull med. Matt svart blev tröttsamt rätt snabbt. Lär väl kosta en slant om de tillverkar den dock.

#2
Gff
2012-09-07 07:55

Zanna skriver:c5h se5 vanignnsit och galet kul att du e4r tillbaka! Har verkligen saknat alla tips och trix, ff6rdjupningar i olika teman, ja ALLT fre5n din tidigare blogg.Varmt ve4lkommen tillbaka!

#3
Yassine
2013-11-18 04:57

I tille4gg:Ne4r SVT skapade en knmapaj ff6r att deras iPhone-app ff6r svtplay skulle godke4nnas se5 kan jag ke4nna att mina licenspengar kunde anve4nts be4ttre faktiskt. Nu ne4r iPhone-appen e4r godke4nd kan man se5 via SVT tacka Steve Jobs ff6r det, ja via facebook, twitter eller YouTube.(Det finns vad jag kan se ingen iPhone-app ff6r att smf6ra ff6r Jobs)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.