Bild
Nästa artikel

Volvo Concept Universe – ny lyxbil

KONCEPT

Volvo presenterar en lyxsedan på salongen i Shanghai. Volvo Concept Universe är en försmak på vad som lanseras 2013.

Volvo slår på stora trumman på sin första bilmässa i Kina med kinesiska ägare. Nya konceptbilen Volvo Concept Universe premiärvisar en ny flaggskeppsmodell.

– Concept Universe ger en glimt av vad köparna kan vänta sig av vår nästa stora sedan, säger Stefan Jacoby, vd för Volvo Personvagnar, och fortsätter:

– Shanghai är den perfekta platsen för en världspremiär av en utsökt bil som är skräddarsydd för de mest krävande lyxbilskunderna.

Bilen är konstruerad med Kina särskilt i åtanke, där nyrika kineser törstar efter stora prestigebilar, gärna med mängder av utrymme i baksätet.

Volvo Concept Universe har en coupéliknande taklinje och mäter omkring fem meter mellan stötfångarna. Enligt Volvo har inspiration hämtats från klassiska Volvomodeller – och nog kan man ana vissa drag från PV i motorhuvens former. Sidorna med tydliga skuldror är i sin tur hämtade från nya S60.

Som modet för konceptbilar föreskriver är dörrarna till baksätet upphängda i bakkant. Andra detaljer värda att notera är den glimrande grillen och baklyktorna som kopplats samman med en horisontell ljusslinga.

Volvo beskriver inredningen som ”förarinriktad” fram med mörkare färger och ”avkopplande” i baksätet med ljusare toner. Genom kupén sträcker sig en förlängd mittkonsol till det strikt tvåsitsiga baksätet. Centralt på instrumentbrädan återfinns en stor pekskärm, som enligt Volvo närmar sig handen när man sträcker sig efter den. Även i baksätet finns en pekskärm.
Volvo avslöjar i dagsläget inget om tekniken under skalet.


Konceptbilen bygger på helt nya plattformen SPA (Scalable Platform Architecture) som så småningom ska utgöra grunden för samtliga stora och mellanstora Volvomodeller.

– När vår kommande lyxsedan anländer inom några år, så kommer den att vara bland de första Volvobilar som byggs på den nya skalenliga plattformen. Samtliga våra stora och medelstora bilar kommer så småningom att baseras på SPA, säger Stefan Jacoby.

En avskalad produktionsvariant av Volvo Concept Universe ska tillverkas i Volvos nya fabrik i Chengdu, i sydvästra Kina. Anläggningen öppnar 2013.

Taggar: Nyheter, Hem, Volvo

Kommentarer

#1
Bilofil
2011-04-20 08:39

Urk! Det här är ingen Volvo. Varför överhuvudtaget kalla en bil för Kinamarknaden för Volvo? Blir framtiden att se ut så här ser det "risigt"ut för Volvo.

#2
Nardo
2011-04-24 09:31

Så illa är det väl inte? Visst ser fronten lite ofärdig ut. Behöver en omgång med suddgummit o lite skarpare pennföring. Men jag gillar idén med enkelheten i designen. Det behöver inte va så komplicerat som många andra bilföretag gör det. Enkelt är ofta snyggt. Men jag tycker inte riktigt om den gamla S60/V70 "bullen" i sidan - här har man återgått till nåt som man först övergav i nya S/V60/V70.
Det ser faktiskt ut som om bilen var krockad i sidan - hitta på nåt bättre Volvo!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.