Bild
Nästa artikel
Aston Martin och Zagato – igen

Aston Martin och Zagato – igen

JUBILEUM

För 50 år sedan började vackra DB4GT Zagato att säljas. Det tål att firas nu, med ett 50-årsjubileum.

Det hela började 1960 när Aston Martin ville sänka vikten ytterligare på sin tävlingsbil DB4GT. Man vände sig till Zagato där Elio Zagato och Gianni Zagato tog tag i saken och lyckades skissa om bilen på bara en vecka.

Sent 1960, på bilsalongen i London, visades DB4GT Zagato för första gången. Försäljningen och tävlandet startade året efter, med premiärlopp på Goodwood.

Totalt byggdes bara 19 exemplar och faktum är att alla dessa fortfarande finns kvar. Av dessa var tre extremt lättade och strikt ämnade för bankörning. Essex Racing Stable köpte två och dessa framfördes av storheter som Jim Clark och Roy Salvadori.

Det som ska hända nu, 50 år efter DB4GT Zagato, är att de två företaget åter ska arbeta tillsammans. Det har visserligen skett även i samband med 25-årsjubilieet och under 2002 med DB7 Zagato.

Årets bil kommer göra publik debut på Villa D’Este Concours, vid Como-sjön i Italien, den 21 maj. Blir publikens reaktioner positiva blir det produktion 2012. För at knyta ann till historien ska den nya bilen tävla också. Bara några veckor efter Villa D’Este blir det race på Nürburgring.

Någon som är spänd av förväntan? 

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.