Bild
Nästa artikel

McLaren F1 fyller 20 år

Jubileum

Ok, den presenterades 1992. Men för 20 år sedan avlossades startskottet för projektet som skulle ge oss världens främsta superbil: McLaren F1.

Den lanserades mitt i den värsta lågkonjunkturen på många år men det bekom den aldrig. McLaren F1 ritade om superbilskartan och tänjde på alla gränser. Världen blev aldrig mer den samma.

Det har gått precis 20 år sedan det team som skapade bilen samlades för första gången, under chefsingenjören Gordon Murrays ledning. Målet var att skapa den bästa bilen som överhuvudtaget gick att bygga.

Komponenter som kolfibermonocoque, mittplacerad förare och guldinklätt motorrum särskilde McLaren F1 från alla tidigare försök att skapa den yttersta superbilen. Motorn levererades av BMW och överträffade till och med McLarens effektmål med 77 hästkrafter!

Två år efter projektstarten visades bilen för första gången och försäljningen startade 1995. Året därpå vann McLaren F1 24-timmarsloppet i LeMans, vilket vi skrev om i Automobil 4.10.

Totalt skulle inte fler än 106 bilar komma att byggas, inkluderat sex prototyper och 28 tävlingsbilar. Bara 72 var ämnade för gatan, fem av dem med den märkligt långa LM-karossen.

Än i dag är det en av de mest tekniskt högstående konstruktionerna någonsin och den snabbaste bilen någonsin utan överladdning. Priserna är därefter, räkna inte med att kunna köpa någon för under tio miljoner kronor.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.