Bild
Nästa artikel
VW Polo R WRC startklar

VW Polo R WRC startklar

PREMIÄR

Från 2013 ska VW tävla i rally-VM med Polo R WRC. Enligt förhandssnacket kan Petter Solberg bli aktuell som förare.

Rallyvärlden blir större. Under senare år har det bara handlat om Citroën och Ford i den stora VM-klassen, men från och med nu finns också BMW-ägda Mini (Countryman) med i bilden, och från och med år 2013 också Volkswagen (Polo R WRC).

Volkswagen presenterade sitt koncept i samband med det pågående VM-rallyt på Sardinien. VW:s tävlingsframgångar i Dakarrallyt, tre raka segar, ligger bakom nysatsningen på rally-VM.

Här gäller förstås helt andra bilar, motoreffekt på maximalt 1,6 liter med turboladdning och direktinsprutning. Och för Volkswagen passar lilla Polo perfekt in i sammanhanget. Ford kör numera med Fiesta WRC och Citroën med DS3 R3.

– ”Downsizing”, bränsleeffektivitet och tillförlitlighet är de högsta prioriteringen för våra kunder, säger Dr. Ulrich Hackenberg, ansvarig för utveckling inom Volkswagen AG:s ledningsgrupp. Timingen att debutera i WRC är optimal för Volkswagen.

Några förare har ännu inte namngivits, men norrmannen Petter Solberg finns redan med i spekulationerna. Solberg har under de senaste säsongerna tävlat i privat regi för Citroën.

PG Andersson och Skoda-rattande Patrik Sandell är de svenskar som ligger närmast till för fabrikskontrakt, men för Sandells del kan tyvärr VW:s inträde i VM innebära att Skoda – inom samma koncern – inte fullföljer sin satsning mot den stora VM-klassen.

Polo R för allmän väg?

Med tanke på att modellen som ska tävla heter Polo R kan man misstänka att en gatlegal version inte är långt bort. Det skulle bli en bra uppföljare till Golf R och Scirocco R.
Tyvärr kommer den nog inte bli fyrhjulsdriven - som WRC-versionen och Golf R. 
Trolig drivkälla är en trimmad version av den 1,4-litersmaskin som i Polo GTI ger 180 hästkrafter med hjälp av turbo och kompressor.

Taggar: Nyheter, Volkswagen
VW Polo R WRC startklar
VW Polo R WRC startklar

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.