Bild
Nästa artikel
Golf GTI Edition 35: Extrakryddad

Golf GTI Edition 35: Extrakryddad

PROVKÖRNING

För att fira att folkräsern Golf GTI fyller 35 år erbjuder VW jubileumsmodellen Edition 35 med 25 extra hästar till specialpris.

Ackompanjerat av lätta avgaspuffar vid de nästan sömlösa dsg-växlingarna och med påtagligt tryck i svankryggen bränner jag uppför den slingrande landsväg som leder från Adenau i dalen upp till Nürburg och påfarten till Nürburgring. Golf vi GTI med tillnamnet Edition 35 är fullständigt i sitt element. På rakorna är bilen mer än snabb nog för att det ska vara riktigt kul och det morriga motorljudet gör naturligtvis inte heller det hela sämre. I de snabba kurvpartier vi kört under dagen har chassit visat sig vara bergfast förtroendeingivande och den i Golf VI GTI introducerade elektroniska diffspärrsfunktionen XDS har dessutom trollat bort både den understyrning och de trista ryck och slit i ratten som ett spinnande framhjul brukar ge en motorstark framhjulsdriven bil när drivgreppet inte räcker. När leklusten avtar fungerar bilen fantastiskt för rask tranport över långa sträckor – ljudkomforten är utmärkt, man sitter bra i de skålade stolarna och någon besvärande stötighet är det inte heller frågan om.

Kort sagt är denna variant precis samma grymma kombination av körglädje och vardagsnytta som gjort den vanliga Golf VI GTI till ett så bra köp. Den enda betydande skillnaden är att motorn nu är starkare än tidigare. För att plocka ut de 235 hk som motorn ger har man inte bara ändrat styrprogrammet utan i stället bytt ut hela motorn från den ganska nyutvecklade, förbrukningsoptimerade turbofyran EA888 på 210 hk, till den beprövade högeffektsspisen EA113, känd från Audi S3, Seat Leon Cupra R och Golf R. Denna motor har större turbo, smidda kolvar och stakar och diverse andra förstärkningar och ska enligt inofficiella källor inom Volkswagen utan vidare klara effektuttag på över 330 hk. Motorn ger med andra ord mer utrymme för trimning än motorn i vanliga GTI gör. Priset är en något högre bränsleförbrukning, 8,1 mot 7,3 liter per 100 km för den manuella varianten. Våra improviserade mätningar under provkörningen antyder att skillnaderna vid verklig körning är mindre än så.


Edition 35 finns både med manuell växellåda och DSG. I min egen Golf R valde jag bort DSG för att jag tyckte att den gjorde körkänslan alltför syntestisk, men för GTI Edition 35 måste jag faktiskt byta fot. De manuella versionen fungerar visserligen utmärkt, men när vi buskör på krokvägarna runt Nürburgring är det bilen med dsg-låda som är roligast, inte minst tack vare mellangastrumpetandet och nämnda avgaspuffar. Priset för nykomligen är 289 900 kronor. Jämfört med en vanlig 210-hk gti med samma utrustning som Editon 35 har som standard, alltså xenonljus, 18-tumsfälgar, led-baklampor, tonade bakrutor och en del annat innebär den nya versionen faktiskt en besparing på någon tusenlapp – och då får man den starkare motorn på köpet! Tveklöst ett köpläge!

När vi passerar påfarten till Nordslingan står det klart att banan är stängd för dagen. Men även om den varit öppen misstänker jag att Volkswagens väloljade PR-maskineri hade tvekat att släppa ut en hoper mer eller mindre vilda journalister i det gröna helvetet. Synd, eftersom jag tror att gti Edition 35 är en utmärkt bil att lära sig Nordslingan i: Snabb och underhållande men ändå idiotsäker!

Text och foto: Anders Adolfsson

Volkswagen Golf GTI Edition 35

Grundpris 289 900 kronor.

Motor
Tvärställd 4-cylindrig radmotor med dubbla överliggande kedjedrivna kamaxlar, fyra ventiler per cylinder. Turbo, direktinsprutning.
Borrning/slag 82,5/92,8 mm
Volym 1984 cm3
Kompression 10,5
Max effekt 235 hk (173 kW) vid 5 500–6 300 r/min
Max vridmoment 300 Nm vid 2 200–5 500 r/min
Formkurva enligt Volkswagen
0–100 km/h 6,6 s
Toppfart 247 km/h
Förbrukn. bl. körn. 8,1 l/100 km (8,0 DSG)
Vikteffekt 6,81 kg/hk
Litereffekt 105,8 hk/l
Kraftöverföring
Motor fram, framhjulsdrift, 6-växlad manuell växellåda.
Mått
Längd/bredd/höjd 421/178/147 cm
Axelavstånd 258 cm
Spårvidd fram/bak 153/151 cm
Tjänstevikt 1 430 kg (DSG 1 450)
Tankvolym 55 l
Hjul
Fälg 8 tum
Däck 225/40 R18
Bromsar
Skivor fram (ventilerade) och bak. Diameter fram/bak 312/282 mm.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.